E ste aproape imposibil ca într-o relaţie să nu apară din când în când situaţii în care să avem discuţii în contradictoriu sau în care să ajungem la ceartă sau conflict. Mai mult, este normal şi firesc ca ele să apară. Şi asta pentru că fiecare dintre noi intrăm într-o relaţie cu un set de probleme.
Conflictul nu trebuie văzut întotdea­una ca pe ceva rău. Acesta poate duce la un grad de intimitate mai ridicat în cuplu şi poate fi o oportunitate de a învaţa cum să ne îmbunătăţim relaţia pe termen lung.
Succesul unei relaţii nu stă în lipsa conflictului, ci în abilitatea pe care un cuplu o are în a gestiona situațiile conflictuale.
În vreme ce motivele de ceartă în cuplu sunt inevitabile, disputele aprinse și adesea distructive pot fi aplanate și chiar transformate în conversaţii care să îi apropie pe parteneri, să îi ajute să se cunoască mai bine și să își sudeze legătura.
Așadar, este esenţială abordarea unei atitudini calme, lipsite de acţiuni toxice, precum vorbe sau acte agresive, acuze și lovituri sub centură. La fel de importantă este înlocuirea monoloagelor cu o comunicare bilaterală.
Încercaţi amândoi să găsiţi sursa conflictului şi să o rezolvaţi, deoarece nu veţi reuşi altfel să aveţi o căsnicie feri­cită. Dacă în privinţa micilor dispute zilnice, care câteodată pot fi amuzante, nu este nimic care să vă pună în pericol relaţia, când vine vorba de conflictele nerezolvate din trecut, situaţia devine mai complicată.
Tocmai pentru a evita astfel de momente în relaţia voastră, discutaţi cu calm ce anume s-a schimbat şi cum puteţi trece peste acea dispută. Doar prin comunicare puteţi salva relaţia. De asemenea, dacă observați și considerați că nu vă mai puteți înțelege, nu ezitați să luați legătura cu un psiholog specializat pe problemele de cuplu.

Recomandările redacției