Sprijinirea producătorilor pentru procesarea materiei prime ecologice ar putea oferi consumatorilor români produse bio mai ieftine, a declarat, pentru AGERPRES, Daciana Sârbu, eurodeputat PSD, membru în Comisia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, prezentă în pavilionul României de la Biofach 2013.

„Problema noastră se pare că nu este producţia, pentru că ea este din ce în ce mai susţinută la nivel european, se dau subvenţii în domeniu, iar din 2014 vor fi mai multe şi mai mari. Problema este legată de sprijinirea producătorilor astfel încât să reuşească să proceseze şi apoi să pătrundă pe piaţa din România. În felul acesta şi consumatorii vor găsi produse mai ieftine. Bio înseamnă la ora aceasta pentru români scump, pentru că materiile prime exportate se întorc în ţară prelucrate, dar mult mai scumpe”, a spus Daciana Sârbu.

Aceasta a precizat că, în afară de miere, făină, dulceţuri, cătină sau fructe de pădure, restul produselor ecologice românii le regăsesc pe piaţă procesate de Germania şi Austria, dar la preţuri de 2-3 ori mai mari.

Daciana Sârbu este nu numai un susţinător al produselor ecologice ci şi un consumator, reuşind să găsească soluţii, nu foarte scumpe, pentru a se hrăni sănătos împreună cu familia.

„Consum bio cam tot ce se poate, deşi recunosc că este un adevărat slalom printre produse nesănătoase să găseşti produse sănătoase. Începând de la carne, unde ne îndreptăm către producătorii tradiţionali, chiar dacă nu sunt bio produsele lor, sunt sănătoase, la brânză de capră, făină, miere, siropuri de cătină, ceaiuri, iar pentru legume mă îndrept la ţărani în pieţe. Există soluţii nu foarte scumpe, chiar şi la preţuri echivalente şi cred că ne putem descurca dacă ne dorim un mod de viaţă sănătos. Eu chiar sunt un consumator şi, din convingere, mă bat pentru asta în Comisia de Agricultură a Parlamentului European şi prin exemplul personal. Eu le spun părinţilor cu care stau de vorbă şi care investesc în educaţie, în şcoli, în haine, că uită de cel mai importat bagaj al copilului: sănătatea. Trebuie să-i educăm de mici să aleagă produse sănătoase singuri”, a adăugat Daciana Sârbu.

Eurodeputatul PSD a subliniat că autorităţile vor ca măcar o parte din fructele furnizate în şcoli să fie eco şi numai din producţie românească.

„În România, prin Programul de Guvernare, încercăm ca măcar o parte din fructele care se furnizează în şcoli să fie eco şi de producţie românească şi cred că ne putem îndrepta şi pe cornul şi laptele. În meniurile de la grădiniţe, cu 7 lei pentru copil, este complicat, dar nu imposibil, să introduci produse eco. La cornul şi laptele, mai ales în unele oraşe unde copiii aruncă ceea ce primesc, le putem înlocui cu altceva cu seminţe sau cu miere”, a susţinut Daciana Sârbu.

În opinia acesteia, prezenţa României la Biofach ca ‘Ţara Anului’ este o recunoaştere la nivel internaţional, dar şi un motiv de a continua.

„România, Ţara Anului la Biofach 2013 este un lucru extraordinar. Am luptat mult pentru aceasta. E o recunoaştere ca producător internaţional şi cred că trebuie să ne mândrim cu asta, să continuăm pe drumul acesta, pentru că nu avem voie să ratăm oportunitatea aceasta”, a mai adăugat Daciana Sârbu.

România, desemnată ‘Ţara Anului’ la cel mai mare târg destinat agriculturii ecologice din lume „BioFach Nürnberg 2013”, este reprezentată în pavilionul naţional de peste 55 de firme din sectorul agriculturii ecologice, evenimentul fiind susţinut de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi de Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică – „Bio România”.

Pavilionul României se întinde pe o suprafaţă de 600 de metri pătraţi, inclusiv un restaurant unde sunt gătite meniuri tradiţionale româneşti. Firmele participante expun produse certificate ecologic, precum cereale şi seminţe oleaginoase, uleiuri, fructe de pădure, ciuperci uscate, plante medicinale, seminţe de plante aromatice şi mirodenii, furaje, brânzeturi, ouă, produse lactate, vinuri, fructe şi sucuri din fructe, produse de panificaţie, dulceţuri, cosmetice, miere şi produse apicole, produse provenite din acvacultură.

Din datele furnizate de ministrul Agriculturii, în toamna anului trecut, efortul financiar al MADR pentru organizarea acestui eveniment este estimat la aproximativ 800.000 de euro.

Biofach este cel mai mare târg de agricultură şi de produse organice din lume, la care sunt expuse, în perioada 13-16 februarie, produse alimentare şi comerciale ecologice din peste 130 de state.

 

Recomandările redacției