Până la ora 10.00, nu au fost sesizate incidente în județul Arad. Opt persoane private de libertate, cu drept de vot, din Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Arad, și-au exercitat dreptul de vot, fără probleme.

Pentru îndeplinirea misiunilor specifice procesului electoral sunt mobilizați peste 870 de angajați MAI care asigură ordinea publică la nivel județean, verifică și soluționează sesizările de posibile incidente electorale, precum și protecția celor 437 de secții de votare.

Pentru a veni în sprijinul unităților teritoriale ale MAI, au fost  desemnați ofițeri din cadrul Aparatului Central al MAI, precum și din cadrul Inspectoratelor Generale care să participe la executarea unor activități operative legate de procesul electoral.

Conform legii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are obligația să ia toate măsurile pentru a sigura corectitudinea operaţiunilor de votare și pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii.

În ceea ce privește menținerea ordinii, atribuțiile președintelui secției de vot se întind și în afara localului de vot, precum şi pe străzi şi în piețe publice, până la o distanță de 50 m.

În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de candidaţi, și de celelalte persoane prevăzute de reglementările legale, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.

Persoanele care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Alegătorul care nu se află în localitatea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din altă unitate administrativ-teritorială dacă aceasta se află în cadrul aceleiași circumscripții electorale, ca și localitatea de domiciliu sau de reședință.

În conformitate cu decizia Biroului Electoral Central, alegătorul care deține o dovadă de reședință al cărei termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, își poate exercita totuși dreptul de vot în circumscripția electorală unde și-a stabilit reședința.

Printr-o Decizie a BEC a fost interzisă utilizarea în cabina de vot a aparatelor de fotografiere, înregistrare sau preluare de imagini.

Alegătorii și toate celelalte persoane implicate în procesul electoral trebuie să respecte măsurile speciale de protecție stabilite în contextul pandemiei de COVID-19, astfel încât să fie evitată răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 – de exemplu au vârsta peste 65 de ani, au diabet zaharat sau alte boli cronice ori au imunitate deficitară – pot solicita acces prioritar în localul de vot. Împiedicarea unei persoane să voteze se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

 

Recomandările redacției