După ce Tribunalul Arad a solicitat declasificarea informațiilor furnizate de SRI la termenul din 1 aprilie, în procesul în care Delia Podea este judecată pentru luare de mită, la termenul din 13 mai 2019 s-a continuat cu audierea martorilor apărării. După audierea martorilor, cauza a fost amânată pentru data de 10 iunie.

Medicul psihiatru Delia Podea a fost reținută la 1 iunie 2016 și anchetată pentru abuz în serviciu în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, uz de fals și luare de mită în formă continuată. După ce cazul a ajuns în instanță au avut loc peste 25 de înfățișări, primul termen fiind în februarie 2017.

Arădenii probabil își amintesc ancheta ajunsă știre cu impact național, în care se dezvăluia faptul că medicul psihiatru aproape că experimenta pe pacienții internați la Secția de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean Arad, sub forma unor studii în care aceștia erau incluși fără acordul lor. Erau testate în această formă, fără respectarea standardelor aplicabile profesiei sale, mai multe medicamente care aveau să intre pe piață. În anchetă se mai arăta că în documente erau consemnate informații false și procurate semnături care nu corespundeau consimțământului pacienților la testele la care erau supuși, în scopul de a obține bani cât mai mulți de la sponsori.

Pe lângă aceste fapte de natură penală, se pare că medicul psihiatru a primit, în curs de cinci ani, bani de la mai multe paciente și pentru ca acestea să fie diagnosticate fictiv și internate la Psihiatrie, în vederea eliberării unor documente pentru obținerea unei pensii de invaliditate sau menținerea unei astfel de pensii.

Recomandările redacției