Bilanțul procurorilor pentru anul trecut arată aproape zece mii de dosare soluționate de magistrații din Arad, de la parchetele din județ și municipiu. Procurorii au avut în lucru mii de dosare în cursul anului trecut și au arestat zeci de persoane. Volumul de activitate, centralizat, al procurorilor de la toate parchetele din județ, a fost prezentat în aceste zile. Totalul cauzelor penale soluționate de procurorii din municipiul și județul Arad este de 9.297. Dintre acestea 1.174 sunt trimiteri în judecată și 1.124 sunt rechizitorii. În 50 de cazuri, inculpații au „bătut palma” cu procurorul, prin acorduri de recunoaștere a vinovăției. Totalul inculpaților trimiși în judecată la parchetele din județul nostru sunt 1.338, iar după cum menționam la începutul acestui articol, au fost arestați 78 de oameni.  

Suspecții care nu au mai ajuns să fie „inculpați”, cei față de care s-a dispus renunțarea la urmărirea penală sunt 570.

Și minori arestați

Infracționalitatea în rândul minorilor este un fenomen care a căpătat amploare în ultimii ani, motiv pentru care autoritățile au demarat acțiuni în școli pentru a încerca să combată și să prevină faptele antisociale în rândul copiilor și adolescenților. În ceea ce privește minorii trimiși în judecată, ei sunt în număr de 61, iar dintre aceștia, cei care au fost arestați sunt șase. Totalul contestațiilor și apelurilor declarate sunt în număr de 213, dintre care au fost soluționate 196 (admise – 135, respinse – 61, retrase – niciuna).

Indicele de achitări definitive – procentul de achitaţi definitiv în anul 2019 din numărul total al inculpaţilor trimişi în judecată în aceeaşi perioadă, totalizat pe unităţile de parchet din judeţ – 0,62% (8 din 1283). Indicele general de achitări definitive, totalizat pe toate unităţile de parchet de pe lângă judecătoriile din judeţul Arad este 0,63% (7 din 1109). Iar indicele general de achitări definitive la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad este 0,57 % (1 din 174).

Ponderea cauzelor trimise la procuror de instanţele de judecată în vederea continuării urmăririi penale, din totalul sesizărilor instanţelor cu acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, totalizat pe unităţile de parchet din judeţ – 4% (2 din 50). Indicele general de trimiteri, totalizat pe toate unităţile de parchet de pe lângă judecătoriile din judeţul Arad este 4% (2 din 50). Iar indicele general de trimiteri la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad este 0 %.

Priorităţile Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad şi a tuturor unităţilor din judeţul Arad, circumscrise celor asumate de Ministerul Public vor rămâne şi în anul 2020 şi vor consta în principal în: continuarea pregătirii şi specializarea procurorilor în vederea instrumentării eficiente a tuturor cauzelor, indiferent de natura şi complexitatea acestora; aplicarea cu rigurozitate a strategiilor locale de combatere a infracţiunilor de corupţie, evaziune fiscală, contrabandă, spălare de bani, elaborate la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, parte integrantă a strategiilor şi politicilor naţionale implementate în aceste domenii; desfăşurarea unei activităţi susţinute de combatere a infracţiunilor de violenţă împotriva persoanei, în special a infracţiunilor contra vieţii, caracterizată de promptitudine şi fermitate; eficientizarea activităţilor de urmărire penală proprie şi de supraveghere a cercetărilor penale efectuate de organele de poliţie”, se arată în raportul de activitate al procurorilor.

Recomandările redacției