metianu primaBăncile de pe strada Meţianu, cumpărate de Primărie la preţ de Logan au intrat în atenţia procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad. Asta, după ce atât presa, cât şi societatea civilă şi partidele din opoziţia locală au tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la faptul că nu este normal ca o instituţie publică să plătească pentru o bancă 8.200 de euro. Mai mult decât atât, băncile cumpărate de autorităţile locale la supra preţ, au început să se scorojească, sub lacul care a căzut văzându-se lemnul uscat şi uneori crăpat, semn că firma care a încasat banii arădenilor a livrat o marfă de calitate îndoielnică.
În urma unui control efectuat la Primărie, Camera de Conturi Arad a descoperit nereguli pe bandă rulantă în cazul celor 12 bănci, pentru care Primăria condusă de Gheorghe Falcă a plătit 436.000 de lei. Nu cu mult timp în urmă, ziarul nostru vă informa că auditorii Camerei de Conturi au descoperit că la întocmirea documentaţiei de atribuire, s-a identificat includerea în documentaţia descriptivă a unor condiţii restrictive, care au condus la limitarea numărului de ofertanţi.
Această situaţie a fost identificată ca urmare a verificării achiziţiei de mobilier urban, în valoare totală de 781.413,26 lei, care a fost amplasat pe strada Meţianu, fiind vorba de 12  bănci, 14 coşuri de gunoi, două fântâni, doi stâlpi retractabili, două rastele pentru bicicletă, trei panouri de afişaj, 22 bucăţi protecţie pomi şi stâlpi limitare acces. Din verificarea documentaţiei de atribuire a rezultat faptul că în documentele descriptive ale achiziţiei au fost precizate dimensiunile exacte, precum şi materialul din care să fie realizat acest mobilier, menţionându-se în plus şi faptul că acesta a fost ales în urma consultărilor cu un furnizor prezent pe piaţa naţională, fiind astfel în mod evident preluate toate datele prezentate de către furnizorul în cauză. În aceste condiţii, la licitația deschisă organizată în sistemul SEAP, s-a prezentat un singur ofertant. Astfel, nici nu este de mirare că preţurile au fost de-a dreptul exorbitante.
Dosar penal înregistrat la Parchet
Reprezentanţii Partidului Conservator au sesizat, în aceste condiţii Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad, iar sesizarea nu a rămas fără răspuns. Mai mult, poliţiştii au stabilit că se impune sesizarea Parchetului. „Din verificările efectuate rezultă indicii privind săvârşirea unor fapte prevăzute de legea penală. Prin urmare, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad […] cercetările aspectelor sesizate de dumneavoastră urmând a se efectua în cadrul dosarului de urmărire penală”, se arată într-un răspuns trimis PC Arad, semnat de comisarul şef Romulus Opriţa, împuternicit şef al IPJ Arad. Într-o altă adresă, semnat tot de Romulus Opriţa, conservatorii sunt informaţi că dosarul penal a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad cu numărul 7341/P/2013, fapt confirmat şi de Flavius Chiş, purtătorul de cuvânt al Parchetului.
Aslău este curios pe cine dă vina Primăria
În ceea ce-l priveşte, omul de afaceri Leontin Aslău, preşedintele executiv al PC Arad, cel care a contribuit la demascarea multor nereguli săvârşite de angajaţii Primăriei, este curios să vadă pe cine va mai da, de data aceasta vina primarul Gheorghe Falcă. „În stilul caracteristic Primăriei Arad şi domnului primar, inginer constructor Gheorghe Falcă, putem observa că în cazul stâlpilor de pe pistele de biciclete de vină este Enelul, nu Primăria Arad, care de fapt derulează proiectul, verifică lucrarea şi face plăţile la finalizarea ei. În cazul băncilor de pe strada Meţianu suntem curioşi cine, din afara Primăriei, este vinovat de faptul că s-au încălcat toate procedurile de licitaţie şi s-au plătit sume cu până la 1628% peste preţurile de achiziţie pe care le-a putut constata Camera de Conturi din Arad, în cursul verificărilor făcute în timpul controlului efectuat în cursul anului 2012. În aceeaşi manieră, reprezentanţii Primăriei şi domnul primar Falcă consideră probabil că au putut şi pot să şicaneze activitatea unei firme private, timp de nouă ani şi deşi există sentinţe şi documente care atestă realitatea acestor abuzuri, cei din Primărie şi domnul primar continuă probabil să susţină că nu sunt vinovaţi”, susţine Aslău.

  • Alexandru P. spune:

    Băncuțele lui Falcă, sunt o nimica toată pe lângă ce a făcut primarul Burdan din Chișineu Criș, cu parcarea de pe str. Teilor, cu arteziana de pe centru, cu centrala termică de la liceu, cu stadionul orașului, cu pavajele nelimitate și multe altele. Cred că procurorii arădeni ar avea prea mult de lucru, sau așteaptă o ”comandă” specială de la cineva ?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției