Million-Dollar Marijuana Cultivation OperationPlantaţii de cultură de cannabis în foste hale ale CAP au fost descoperite în urma unei ample acţiuni coordonată de procurorii DIICOT, la Arad. Un grup de vietnamezi, specializaţi în creşterea acestei plante a stat la baza celei mai mari culturi de cannabis descoperite în România. Descinderi în acelaşi dosar au mai fost făcute în trei locaţii din capitală dar şi la Ilfov.
Gruparea formată din şapte vietnamezi lucra ca la carte. Au ales locaţii situate la distanţă de văzul lumii unde nu erau deranjaţi de nimeni şi puteau să îşi continue aşa zisele afaceri nederanjaţi de nimeni. Şi totuşi, greşeli au făcut din moment ce anchetatorii au stat pe urmele lor.
„Poliţiştii au descins în 5 imobile din judeţul Arad, 3 în Bucureşti şi una în judeţul Ilfov. În fapt, membrii unui grup infracţional, cetăţeni vietnamezi, sunt suspectaţi că plantau, uscau şi prelucrau cannabis, în vederea comercializării în afara ţării”, a declarat subcomisar Camelia Tuduce, purtător de cuvânt Inspectoratului Judeţean al Poliţiei Arad.
Una din halele din municipiul Arad se afla chiar într-un cartier de case, într-o locaţie unde până nu demult acolo se confecţionau textile, aşa că nimeni nu a bănuit nimic…
„Aici se confecţionau textile, apoi nu am mai ştiut ce e. Am tot văzut că vin oameni, pleacă oameni dar nu ne-am gândit la aşa ceva. Am mai văzut şi maşini scumpe, lumina aprinsă şi noaptea dar nimeni nu se bagă să vedem ce şi cum e. Dar nu ne-am gândit că la noi aici în cartier se produc droguri”, a povestit un localnic din Cartierul Micălaca.
Grupul infracţional a fost atent monitorizat pentru strângerea de probe. Atunci când poliţiştii, conduşi de un procuror DIICOT au avut suficiente probe au declanşat acţiunea. Ieri dimineaţă, în nouă locaţii au fost depistate peste 3.000 de fire de cannabis şi apoximativ 30 de kilograme de cannabis uscat.
„S-au efectuat concomitent nouă percheziţii, la suspecţi de trafic de droguri. Astfel, în incinta unor hale ce au aparţinut unor foste C.A.P.-uri, au  fost depistate mai multe culturi de cannabis. Plantaţiile conţineau  aproximativ 3.000 de fire de cannabis, în diverse stadii de creştere şi aproximativ 30 kilograme de canna­bis uscat”, a precizat Miron Codrin, procuror DIICOT Arad.
Conform unor surse din rândul anchetatorilor, totul funcţiona ca la carte. În permanenţă în hale exista câte un grădinar care supraveghea  plantaţiile şi care se asigura că există condiţii optime pentru culturi. În plus, pentru a avea lumină suficientă, halele erau iluminate cu 700 de becuri de mare putere ce aveau un consum de energie de aproximativ 2.000 de lei pe zi. Acest lucru trebuie verificat de anchetatori pentru că e posibil să aibă de a face şi cu un furt de energie electrică.
La această ora, suspecţii sunt audiaţi la sediul DIICOT Arad. Ei riscă să răspundă în faţa legii pentru constituire de grup infracţional organizat şi trafic internaţional de droguri şi riscă între 5 şi 20 de ani după gratii.

Recomandările redacției