rafineriePatronul rafinăriei de la Apateu, Stelian Tulcan, a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru dare de mită. Într-un comunicat de presă al DNA se arată că Serviciul Teritorial Oradea a dispus reţinerea pentru 24 de ore a trei persoane, „Gabriel Răsvan Toader, director general al Direcției Generale Politici Industriale și Mediul de Afaceri din cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită; Stelian Vlăduţ Tulcan, reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită; Argentina Carla Postolache, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la luare de mită”, se arată în comunicat.

Directorul a cerut bani pentru beton

În ordonanțele de reținere întocmite de procurori se arată că există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în baza unor înțelegeri anterioare, din perioada decembrie 2011 – mai 2012, Gabriel Răsvan Toader, prin intermediul Carlei Postolache, a pretins, în cursul lunii mai 2012, achitarea de către Tulcan a contravalorii unei cantități de 48 metri cubi de beton, în valoare totală de 14.461,36 lei. „Pentru acest «serviciu», în contextul autorizării unui antrepozit fiscal, suspectul Toader Gabriel Răsvan trebuia să avizeze lista cu semifabricatele și produsele finite înscrise în nomenclatorul de fabricație și să avizeze asimilarea, din punct de vedere al accizelor, a produselor energetice cu produse pentru care sunt stabilite accize în cazul societății comerciale reprezentate de suspectul Tulcan Stelian Vlăduț, lucru care s-a și întâmplat la data de 22.05.2012.

Întreaga cantitate de beton pretinsă a fost achitată în întregime de către suspectul Tulcan Stelian Vlăduț, prin intermediul firmei pe care o reprezenta. Cantitatea de 48 metri cubi de beton a fost utilizată de către numitul Toader Gabriel Răsvan la construirea unui imobil în zona localității Ghiroda, judeţul Timiș”, mai susţin procurorii.

De menţionat că anchetatorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații – Direcția Județeană de Informații Arad și de sprijinul lucrătorilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bihor.

 

Recomandările redacției