ParchetLa Ministerul Justiţiei se vor desfăşura, în cursul zilei de astăzi, interviurile pentru desemnarea judecătorului care va reprezenta România la CEDO. Conform Mediafax, unul dintre candidaţii înscrişi a fost şi procurorul arădean Codrin Miron. Acesta lucrează în momentul de faţă la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Arad, instrumentând de-a lungului timpului multe dosare importante. Po­trivit sursei citate, Miron Codrin s-a retras din cursă, motivele pentru care a făcut acest lucru rămânând însă necunoscute. Procurorul arădean nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri.
În competiţia pentru postul de judecător din partea României la CEDO au rămas Iulia Motoc, Cristina Coteanu, Bianca Guţan, Tudor Pântîru, Florin Sreteanu şi Paul Vasilescu.
Cei nouă membri ai Comisiei de selecţie a candidaţilor în numele României pentru ocuparea funcţiei de judecător al CEDO sunt ministrul Justiţiei, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, Avocatul Poporului, Anastasiu Crişu, agentul guvernamental pentru CEDO, Catrinel Brumar, vicepreşedintele CSM, Adrian Bor­dea, judecătoarea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, prodecanul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, Simina Tănăsescu, pro­rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Na­poca, Radu Catană, şi directorul Direcţiei Afaceri Europene şi Drepturile Omului din Ministerul Justiţiei, Mădălina Manolache.
Comisia va selecta trei candidaţi, care vor fi incluşi, în ordine alfabetică, pe lista de propuneri, care va fi înaintată Guvernului. Ulterior primirii avizului Comisiilor Juridice şi pentru Drepturile Omului din Senat şi Camera Deputaţilor, reunite în şedinţa comună, Guvernul va transmite Consiliului Europei lista cuprinzând cei trei candidaţi.
Judecătorul român la CEDO va fi ales de către Adunarea Parlamentară, de pe lista de trei candidaţi prezentată de România.

Recomandările redacției