Procurorul general al României, Augustin Lazăr, susţine că OUG nr.20 din iunie 2016 privind creşterile salariale se aplică şi magistraţilor şi că discuţiile apărute în ultimele zile în spaţiul public pe această temă fac parte din dezbaterea publică şi nu dintr-un scandal, citează Mediafax.

„Nu e niciun scandal, este o dezbatere publică privind aplicabilitatea dispoziţiilor Ordonanţei numărul 20 din 2016 la corpul magistraţilor. Ministerul Public este de părere că se aplică şi magistraţilor. Colegiul de conducere al Ministerului Public a hotărât aceasta după analizarea Ordonanţei, iar procurorul general a emis ordinul respectiv de salarizare. În mod clar, nu este permis să fie vreo discrepanţă în cadrul corpului magistraţilor. Ordonanţa 20/2016 tocmai aceasta a urmărit, eliminarea discrepanţelor salariale în cadrul familiilor profesionale respective, iar familia ocupaţională a magistraţilor trebuie să aibă un nivel de salarizare echitabil şi să nu producă noi probleme. Modalitatea de punere în aplicare a Ordonanţei ţine de ordonatorii de credite care sunt chemaţi să o pună în aplicare”, a declarat Augustin Lazăr, marţi, la venirea la sediul CSM.

Reacţia vine după ce procurorul general a semnat un ordin prin care procurorii vor prmi o majorare salarială de până la 18 procente, începând din septembrie. În cazul judecătorilor, Ministerul Justiţiei nu a emis un act pentru majorare. Asta a atras nemulţumirea a o parte dintre judecători. Aceştia au semnat un memorandum prin care cer aplicarea unotară a Ordonanţei care duce la creşterea salariilor, susţinând că au fost discriminaţi.

„În cazul salarizării discriminatorii, magistraţii i-au cerut Ministrului Justiţiei să aplice ordonanţa de urgenţă 20/2016, «care a fost emisă cu scopul declarat de a elimina urgent nivelurile diferite de salarizare pentru aceeaşi funcţie, în cadrul aceleiaşi instituţii»”, se arată într-un comunicat de la Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR).

Marţi, în şedinţa de Plen, CSM va discuta punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie referitor la memoriul magistraţilor.

Recomandările redacției