Procurorul Oana Schmidt-Hăineală, fost preşedinte CSM, preia funcţia de consilier al procurorului-şef al DIICOT, Felix Bănilă, la o zi după ce Secţia pentru procurori a CSM a avizat numirea acesteia la DIICOT, ca urmare a promovării probei interviului, transmite Mediafax. Oana Schmidt-Hăineală a ocupat anterior funcţia de şef al Corupului de control al Ministerului Justiţiei. Mutarea acesteia la DIICOT reprezintă o adevărată lovitură de imagine pentru structura de parchet, într-o perioadă în care cealaltă direcţie specializată din Ministerul Public, DNA, se află într-un evident declin. Tot o funcţie de consilier al şefului DIICOT ocupă şi Mariana Alexandru, fost procuror la DNA, unul dintre cei mai respectaţi anchetatori din România, cu 30 de ani de activitate fără achitări.

Plecarea Oanei Schmidt-Hăineală din Ministerul Justiţiei vine în contextul în care se discută despre posibilitatea adoptării unei ordonanţe de urgenţă care să permită depunerea de contestaţii în anulare împotriva tuturor hotărilor adoptate de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ, din ultimii 4 ani.

Oana Schmidt-Hăineală a mai ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei, de unde a fost revocată în 2017, în contextul scandalului OUG 13, la cererea procurorului general Augustin Lazăr. În luna iulie, Curtea de Apel Bucureşti a decis, în primă instanţă, obligarea Consiliului Superior al Magistraturii la plata a 30.000 de lei daune procurorului Oanei Schmidt-Hăineală pentru că i-a fost revocată abuziv detaşarea la Ministerul Justiţiei.În luna septembrie, DNA i-a deschis un dosar Oanei Schmidt-Hăineală chiar în perioada în care aceasta era preşedintele CSM. Se întâmpla imediat după instalarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al DNA. Astfel, DNA s-a sesizat din oficiu în 2013, pentru un presupus abuz în serviciu, a ținut cauza deschisă peste cinci ani, situaţie care a blocat acceasul Oanei Schmidt-Hăineală la funcţii de conducere în sistem. Apoi, în vara anului 2018, dosarul a fost clasat pe motiv că fapta nu există.

 

Recomandările redacției