Inspectorii de muncă arădeni fac controale la producătorii și distribuitorii de energie electrică. Acțiunile urmăresc verificarea respectării prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă.

„Această acţiune a fost demarată ţinându-se cont de impactul major asupra securităţii şi sănătăţii lucrătorilor implicaţi în activităţile din sectorul energetic. Tendinţa de creştere a frecvenţei şi gravităţii accidentelor de muncă înregistrate în sectorul energetic a fost factorul determinant în luarea deciziei de a declanşa acţiunea de monitorizare şi verificare a modului în care unităţile de profil respectă prevederile legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi a modului în care sunt implementate de către angajator, la locul de muncă, măsurile de securitate şi sănătate dispuse de inspectorii de muncă”, a declarant Ecaterina Isac, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad (ITM).

Campania de controale urmărește creşterea gradului de conştientizare al angajatorilor şi al lucrătorilor din domeniul producţiei, transportului şi distribuţiei energiei electrice în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, pentru promovarea stării de bine la locul de muncă, cu consecinţe benefice în plan social şi profesional. De asemenea, Inspectoratul Teritorial de Muncă urmărește să încurajeze implicarea angajatorilor și angajaților în aplicarea măsurilor de securitate a muncii.

Inspectorii de muncă vor verifica modul în care se realizează lucrările la înălţime la liniile electrice aeriene și lucrările în cazul deranjamentelor şi avariilor din instalaţiile electrice.

„Spre deosebire de prima etapă a acestei acţiuni (aprilie-mai) care a constat în informarea partenerilor sociali din judeţ cu activitate în domeniul producţiei, transportului şi distribuţiei energiei electrice privind modul de derulare a acţiunii şi tematica abordată, în cea de-a doua etapă, inspectorii de muncă verifică, prin acţiuni de control, la angajatori, modul de implementare a prevederilor legale care au făcut obiectul acţiunii. Practic acţiunea vizează angajatorii şi lucrătorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniile producţiei energiei electrice; transportului energiei electrice; distribuţiei energiei electrice şi comercializării energiei electrice”, a mai spus Ecaterina Isac.

Recomandările redacției