P rofesorul Mencinicopschi ne dez­vă­luie în noua sa carte modul în care unele alimente pot fi modificate. Preparatele pe care le considerăm sănătoase, se pot modifica într-un real pericol din cauza aditivilor, scrie adevarul.ro.
În ciuda eforturilor tale pentru a adopta un stil de viaţă sănătos, acestea pot fi în zadar din pricina producătorilor care „alterează” alimentele. Potrivit prof. Mencinicopschi, laptele se modifică prin adaosul de apă, prin extragerea grăsimilor şi prin combinarea diferitelor tipuri de lapte. Unii furnizori obişnuiesc să ascundă defectele sau să prevină alterarea cu ajutorul conservanţilor sau al substanţelor de neutralizare.
În smântână se adaugă: făină, gelatină, lapte bătut, albuş de ou, cretă sau chiar gips. „Untul este cel mai bine imitat de marga­ri­nele pe bază de grăsimi hidrogenate, nocive pentru sănătate, obținute din uleiuri vege­tale sau din grăsime de pește dezodo­rizată. Untul mai poate fi falsificat cu untură de porc sau seu de vită”, a afirmat directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
În miere poţi depista îndulcitori, fie natu­rali, fie artificiali. Mierea se îngroaşă cu amidon, gelatină sau chiar cu clei de oase.
După ce carnea este dezosată, tot ceea ce rămâne pe oase este recâştigat prin procedee mecanice. Potrivit spuselor profeso­rului Mencinicopschi, acest tip de carne are o valoare microbiologică scă­zută. Ba mai mult, carnea de la un animal este amestecată cu cea de la un alt animal. Atunci când achiziţio­nezi carne de porc, aceasta poate să aibă bu­­căţi provenite de la cal sau măgar. Cârnaţii, salamul, mezelurile sunt modificate prin adă­u­garea de şorici, aditivi, soia, tendoane etc.

Recomandările redacției