P rofesorul Mencinicopschi ne dezvăluie în noua sa carte modul în care unele alimente pot fi modificate. Preparatele pe care le considerăm sănătoase, se pot modifica într-un real pericol din cauza aditivilor, scrie adevarul.ro.
În ciuda eforturilor tale pentru a adopta un stil de viaţă sănătos, acestea pot fi în zadar din pricina producătorilor care „alterează” alimentele. Potrivit prof. Mencinicopschi, laptele se modifică prin adaosul de apă, prin extragerea grăsimilor şi prin combinarea diferitelor tipuri de lapte. Unii furnizori obişnuiesc să ascundă defectele sau să prevină alterarea cu ajutorul conservanţilor sau al substanţelor de neutralizare.
În smântână se adaugă: făină, gelatină, lapte bătut, albuş de ou, cretă sau chiar gips. „Untul este cel mai bine imitat de margarinele pe bază de grăsimi hidrogenate, nocive pentru sănătate, obținute din uleiuri vegetale sau din grăsime de pește dezodorizată. Untul mai poate fi falsificat cu untură de porc sau seu de vită”, a afirmat directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
În miere poţi depista îndulcitori, fie naturali, fie artificiali. Mierea se îngroaşă cu amidon, gelatină sau chiar cu clei de oase.
După ce carnea este dezosată, tot ceea ce rămâne pe oase este recâştigat prin procedee mecanice. Potrivit spuselor profesorului Mencinicopschi, acest tip de carne are o valoare microbiologică scăzută. Ba mai mult, carnea de la un animal este amestecată cu cea de la un alt animal. Atunci când achiziţionezi carne de porc, aceasta poate să aibă bucăţi provenite de la cal sau măgar. Cârnaţii, salamul, mezelurile sunt modificate prin adăugarea de şorici, aditivi, soia, tendoane etc.

Actualitate 44
Calificare entuziasmantă a Simonei Halep în sferturile de la Wimbledon
citește mai mult »