personalitateProiectul „Personalităţi arădene” al Bibliotecii Judeţene „Alexandru D. Xenopol” continuă seria de evenimente omagiale în onoarea acelor bărbaţi şi femei care şi-au circumscris vieţile şi ener­giile visurilor unor mari înaintaşi, acela de-a preface Aradul într-un focar naţional de cultură şi de civilizaţie. În acest sens, În cadrul amintitului proiect, Bi­blioteca Judeţeană „Alexandru D. Xeno­pol” o va omagia pe profesoara Silvia Demian ca personalitate a lunii noiembrie. Evenimentul va avea loc miercuri, 12 noiembrie, la orele 13,00, în sala „Concordia” a Bibliotecii Judeţene A. D. Xenopol.
Profesoara Silvia Demian s-a născut pe 18 iunie 1949, la Arad. După încheierea studiilor universitare şi-a început cariera profesională ca îndrumător cultural la Casa de Cultură din Oraşul dr. Petru Groza, azi Ştei. În anul 1973 vine în Arad ca profesoară la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi”, iar în anul 2000 devine metodistă la Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad.
Timp de 20 de ani, Silvia Demian a fost directoarea Liceului de Artă din Arad. În timpul directoratului său emulaţia artistică din instituţia pe care o conducea a însemnat parteneriate şi colaborări ale liceului cu instituţiile de cultură din municipiu, participări ale elevilor şi ale profesorilor la simpozioane internaţionale, participarea formaţiilor camerale ale şcolii la festivaluri naţionale şi internaţionale (Ungaria, Germania, Franţa), şi a instrumentiştilor la festivaluri naţionale şi internaţionale („Remember Enescu”, „George Enescu”), participări la tabere de vară internaţionale, schimburi de bune practici cu şcoli din Mexic, Brazilia, SUA şi Argentina, participări ale elevilor la expoziţii naţionale şi internaţionale, cultivarea unor parteneriate internaţionale cu instituţii europene similare, accesarea de fonduri europene nerambursabile prin proiecte derulate în cadrul progra­melor Phare CBC, Comenius, Leonardo, câştigarea de premii la olimpiadele şi concursurile şcolare organizate la nivel naţional şi regional.
Profesionistă desăvârşită şi dedicată, Silvia Demian a făcut parte din jurii la Festivalul Internaţional de dans și mu­zică „Ghiocelul de Argint”, la Festivalul de artă „Theatrum mundi”, şi la numeroase concursuri multinaţionale . Într-o viaţă exemplară, consacrată exclusiv muncii de dascăl întru ale artelor, profesoara Silvia Demian şi-a rostuit drumul conform principiilor de discreţie, onestitate şi eficienţă. Iubindu-şi cu patimă obârşia arădeană, a iubit şi iubeşte cu aceeaşi ardoare tradiţiile, valorile trecute şi actuale ale Aradului, oamenii şi instituţiile: Ioan Slavici, Emil Monţia, Sabin Drăgoi, Ioan Toader, Gheorghe Groza, Nicolae Brânzeu, Ion Vidu, Hanibal Teodorescu, Vasile Grădinaru, Emilia Dima Jurcă, Ştefan Augustin Doinaş, Ioan Cott, „Preparandia”, „Academia Teologică”, „Conservatorul de Muzică”, „Concordia”, „Kölcsey” şi „Astra”.
Ca semn de înaltă preţuire pentru meritele reale şi pentru activitatea rodnică şi fără preget, profesoarei Silvia Demian i s-au conferit de-a lungul timpului mai multe distincţii: Ordinul Meritul în învăţământ, clasa a III-a – atribuit de preşedintele României Ion Iliescu în 2004: Diploma „Gheorghe Lazăr” pentru activitate în învăţământ – atribuită de MEC în 2005; Diploma de Excelenţă pentru activitate muzicală – atribuită de Consiliul Judeţean Arad în 2006; Diploma de Excelenţă pentru susţinerea învăţământului românesc – atribuită de UVVG Arad în 2008; titlul de Excelenţă a municipiului Arad – în 2014;

  • eu spune:

    Dar niciodata nu a ridicat un deget pentru cei de la arte plastice sau design/arhitectura si teatru. Mereu pentru copii ei de la muzica.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției