profesoriSindicatele arădene din educaţie consideră că abuzurile asupra dascălilor, din partea părinților și elevilor, se înmulțesc deoarece legea nu îi protejează. „Din ce în ce mai multe cazuri de dascăli bătuți sau jigniți de către părinți și elevi apar în școlile din România, iar legea nu îi protejează deloc pe cei de la catedră, atribuindu-le doar obligații, fără drepturi. Ultimul astfel de caz este cel petrecut la Școala Anton Pan din Ploiești, unde directoarea adjunctă a fost bătută de un părinte, a cărei fată, elevă în clasa a VIII-a, a fost trimisă acasă să își schimbe ținuta neadecvată“, susţine conducerea Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad.

Sindicatele susţin că nu este prima oară când cer Ministerului Educației să legifereze obligații și sancțiuni pentru părinții și elevii care agresează fizic sau verbal un cadru didactic. Dar nu s-a întâmplat nimic în acest sens, dascălii au rămas doar cu obligații, fără niciun drept, iar cazuri ca cel de la Școala Anton Pann se mai întâmplă în țară.

Eleva din clasa a VIII-a de la Școala Anton Pann a fost timisă acasă ca să își schimbe ținuta indecentă, total nepotrivită cu calitatea de elev și cu regulamentul școlii. Tatăl fetei a forțat intrarea în școală și a lovit-o pe directoarea adjunctă, care a ajuns la spital.

Sindicatele au cerut, în repetate rânduri, Ministerului Educatiei luarea unor măsuri ferme pentru asigurarea protecției personalului din învățământ, în fața actelor de agresiune făcute de către o parte a părinților și, mai grav, a unor elevi certați cu disciplina și cu normele de conduită socială.

Bacalaureatul, în pericol

De asemenea, sindicatele trag un semnal de alarmă şi în ceea ce priveşte examenul de bacalaureat, care va  începe săptămâna viitoare, şi care este în pericol deoarece tot mai multe cadre didactice, din toată țara, refuză să facă parte din comisiile de examen, fiind plătite cu sume derizorii, iar responsabilitatea este foarte mare. Un alt motiv de nemulțumire este generat de lipsa fondurilor pentru acordarea integrală a drepturilor salariale obținute prin sentințe judecătorești.

„Profesorii se simt umiliţi prin banii primiți ca supraveghetori și evaluatori. La Arad au ales să participe totuşi la aceste examene pentru că au mare nevoie de bani“, mai susţine conducerea SDI.

Un profesor primește 19 pe zi pentru asistență și trei lei pentru o lucrare corectată la acest examen de bacalaureat.

Sindicatele cer Guvernului să găsească o soluție pentru suplimentarea sumelor acordate celor care fac parte din comisiile de bacalaureat. De asemenea, solicită luarea măsurilor care se impun pentru plata integrală a drepturilor salariale câștigate prin instanță, aferente trimestrelor I și II ale anului 2014.

  • Romina spune:

    Profesorii din Arad au ales sa mearga la Bac,nu pentru ca au nevoie de bani ci pentru ca au fost constransi,obligati,amenintati de directori!Cunosc multe persoane care s-au scris pe listele de supravegheat,dar defapt nu doresc sa mearga. Eu sunt una dintre persoanele care nu m-am inscris pe listele de supraveghere la BAC,chiar daca s-a incercat intimidarea mea.Conducerea mi-a cerut nota explicativa pentru faptul ca nu merg.Pe tabla din cancelarie numele meu este evidentiat ( subliniat cu marker si scris cu majuscule) pe lista cu colegii inscrisi la bac,ca sunt singura din toata scoala, care refuza sa participe! Nu inteleg de ce conducerile multor scoli incalca dreptul de decizie a profesorilor! Pur si simplu nu doresc sa merg!Nu trebuie sa dau nici o explicatie,nimanui! Toate acestea se intampla la scoala din centru, unde lucrez,o scoala destul de mediocra,din pacate.prof. Romina Dobos.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției