OLYMPUS DIGITAL CAMERASindicatul Democratic din Învăţământ Arad pregăteşte un memoriu pe care vrea să îl înainteze Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, pentru soluţionarea următoarelor probleme: scoaterea sporului de vechime din salariul de încadrare al personalului nedidactic şi aplicarea acestuia ca procent la salariul de încadrare; creşterea salariului personalului nedidactic în funcţie de salariul minim pe economie şi deblocarea posturilor de la nivelul unităţii şcolare în vederea evitării supranormării personalului nedidactic.
„În ceea ce priveşte deblocarea posturilor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad a făcut, în ultimul an de zile, în jur de o sută de solicitări Ministerului Educaţiei. Din păcate, acest lucru este foarte greu de obţinut în contextul economiei actuale a României“, ne-a declarat profesoara Mariana Tocaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.
„Sindicatul a făcut demersuri şi pentru acordarea gradaţiei de me­rit, decontarea navetei, deblocarea posturilor pentru personalul didactic auxiliar şi alte drepturi prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învăţământ Preuniversitar“, ne-a declarat prof. Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad.
Profesorii arădeni se mai luptă pentru punerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti într-o singură tranşă pentru pensionari (în acest an), iar pentru pensionabili, până în ultima zi de activitate. De asemenea, dascălii mai vor să se calculeze şi să se acorde 15% din drepturile băneşti obţinute prin sentinţe judecătoreşti în anul 2013, (5% pentru anul 2012, respectiv 10% pentru anul 2013) astfel încât să se ajungă la un numitor comun în ce priveşte procentul ce trebuie primit din drepturile băneşti cuvenite şi neîncasate din anii anteriori.
Sindicatele se luptă şi pentru reducerea numărului de tranşe prin care, la ora actuală, se pun în aplicare hotărârile judecătoreşti.

Recomandările redacției