Dascălii arădeni s-au întors la uniformele şcolare. Nu este o glumă şi nici o retrogradare pentru ei, ci este măsura luată de către conducerea unei şcoli gimnaziale din Arad pentru a-i îndemna pe cei mici să poarte cu plăcere îmbrăcămintea obligatorie. De când cu această măsură, elevii nu mai uită că trebuie să plece de acasă cu vestonul pe ei pentru a nu-şi supăra învăţătoarele ori profesorele.
Atunci când intri în cancelaria Gimnaziului „Caius Iacob” din Arad ai impresia că ai greşit sala de curs. Toţi dascalii sunt îmbrăcaţi în veste cu carouri pentru a fi în ton cu vestimentaţia elevilor lor. Au acceptat imediat să scoată 75 de lei din buzunar, atât cât a costat uniforma. „Am considerat că aceasta este o măsură bună. În primul rând, le va trezi elevilor un sentiment de apartenenţă a unei şcoli, prin personalizarea uniformei şi mai mult nu vor mai exista diferenţe între stilurile vestimentare ale copiilor. Şi profesorii au acceptat rapid această idee şi prin faptul că poartă şi ei veste îi încurajează pe cei mici să respecte şi să poarte această uniformă şcolară”, a declarat profesoara Mihaela Voştinar, directorul şcolii generale „Caius Iacob”.
Şi dacă pe vremuri, elevii nu ştiau cum să facă să mai scape de uniforme, acum le-au ales de bunăvoie şi chiar le poartă cu drag. În plus, tot ei au ales şi cum trebuie să le asorteze pentru a fi bine îmbrăcaţi. „Ne-am gândit şi am hotărât de comun acord ca noi, fetele să venim la şcoală îmbrăcate cu vesta şi cu o bluză de culoare roşie sau albă, iar băieţii şi ei, trebuie să poarte vesta cu o cămaşă de culoare albastră ori albă”, a spus unul dintre elevii şcolii.
Pentru mai mulţi dascăli, uniforma şcolară a stârnit şi puţină nostalgie, referitoare la vremurile în care au fost chiar ei, în băncile şcolilor. „Îmi amintesc cu drag că în perioada în care am fost şi eu elevă am purtat trei rânduri de uniforme. Una pentru şcoala primară, una pentru gimnaziu, iar o alta pentru liceu. Acum, la final de carieră didactică, port din nou cu drag uniforma şcolară pentru a fi în ton cu elevii mei. Am respectat şi decizia pe care am luat-o cu toţii, de a purta vesta cu o bluză de culoare roşie”, a povestit Maria Hoaghea, învăţătoare la şcoala „Caius Iacob”.
Modelul nu a fost ales întâmplător. A fost selectat din mai multe variante fabricate la o firmă din Timişoara. Copiii însă au fost cei care au avut votul decisiv pentru ca mai apoi să le poarte cu drag.
Actualitate 32
Fumătorii, tot mai îngrădiți: UE vrea să interzică fumatul în multe spații exterioare
citește mai mult »