Din cauza unei prevederi controversate din Legea 153/2017 profesorii din învățământul preuniversitar care au titlul de doctor riscă să primească mai puțini bani. Potrivit unor surse, a fost operată deja o modificare în programul de salarizare care îi lasă pe acești dascăli fără sporul de doctorat de 15%.
Să vedem însă ce spune Legea 153/2017. Conform actului normativ menționat, un profesor care are și titlul de doctor va primi o indemnizație de 50% din salariul de bază minim brut pe țară aflat în plată, (nu de 15% din salariu, cât primea până acum) dacă își desfășoară activitatea în domeniul în care deține titlul. La un alt alineat apare prevederea potrivit căreia personalul didactic trebuie să opteze fie pentru indemnizația aferentă titlului de doctor, fie pentru echivalarea doctoratului cu gradul didactic I, echivalarea aducând și o creștere salarială. Problema este însă că dascălii nu sunt plătiți încă conform noii legi de salarizare, dar cu toate acestea, doctorii în științe ar putea fi puși în situația de a rămâne fără sporul de 15%, pe care îl au în momentul de față. „Legea cadru 153/2017 publicată în 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice ar trebui să intre în vigoare în iulie 2017, dar din diverse motive în sectorul învățământ această grilă de salarizare nu se aplică (poate în ianuarie 2018). Culmea este că în această lege la articolul 14 este specificat că dacă profesorii au obținut doctorat și au făcut echivalarea cu gradul I trebuie să aleagă între indemnizația de doctor (aten­ție nu sporul de doctorat care e jumătate din această indemnizație) și încadrarea cu gradul I. Ideea este că noi, cei care deja avem gradul I prin echivalare, nu mai avem posibilitatea de a alege, iată o discriminare, deci legea nu se poate aplica în cazul nostru. Și încă o incertitudine: acestă lege a salarizarii nu se aplică ci doar un articol din ea? Pe ce bază legală ne taie sporul de doctorat, deoarece NOI nu ne încadrăm în faimosul articol 14. Dragi colegi doctori, sa luptăm pentru drepturile noastre. Nimeni nu ni le-a dat de pomană”, scrie unul dintre dascălii afectați pe Facebook.
O lege nu poate produce efecte retroactive
Trebuie spus că există un principiu de drept cu privire la neretroactivitatea legii, cu excep­ția legii penale mai favorabile. Cu alte cuvinte, o lege dată astăzi produce efecte doar pentru viitor. Acest lucru este invocat și de sindicaliștii de învățământ care susțin că profesorii nu au de ce să se teamă. „Nici o lege nu produce efecte retroactiv. Un drept câștigat de un cetățean român nu poate fi luat. Am expus acest punct de vedere în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut, avem un punct de vedere de la Ministerul Muncii și dacă s-a făcut vreo reținere, problema va fi reglată luna viitoare, profesorii urmând a beneficia și de faptul că și-au echivalat doctoratul cu gradul I și de sporul pentru doctorat. Legea 153 va produce efecte doar pentru cei care obțin titlul de doctor după 1 iulie anul acesta”, a declarat Dănuț Ieneșescu, liderul Sindicatului Democratic din Învățământ Arad.
Cadre didactice
discriminate
Având în vedere faptul că noua lege a salarizării îi discriminează pe profesorii care obțin titlul de doctor după 1 iulie față de cei care au dobândit titlul anterior, sindicaliștii se pregătesc să acționeze în consecință.
„Nu este normal ca un cadru didactic să beneficieze de sporul de doctorat și de creșterile salariale aferente gradului I, iar ceilalți să fie nevoiți să aleagă. După ce legea va fi pusă în aplicare, ne vom consulta cu juriștii pe care îi avem la nivel de federație și vom acționa în consecință. La muncă egală, tre­­- buie să existe salarizare egală”, a încheiat Ieneșescu.

Recomandările redacției