Profesorii din Pecica vor să le asigure elevilor de liceu dreptul la educație

0
940

Profesorii Liceului „Gheorghe Lazăr” din Pecica au protestat astăzi, în fața Inspectoratului Școlar Arad, împotriva transformării unei clase de liceu în clasă profesională. Potrivit acestora, luând în considerare că orașul Pecica are 14.000 de locuitori, trebuie să existe măcar două clase de liceu, deoarece, deși numărul elevilor e în scădere, cei care sunt înscriși la liceu  și vor să rămână ar trebui să aibă acest drept la educație. Inspectorul școlar general Anca Stoenescu nu a ajuns la întâlnirea de la Liceul „Gheorghe Lazăr”, astfel că un protest spontan a fost organizat la ISJ.

 „Colegii și-au expus nemulțumirile cu privire la transformarea unei clase de liceu, în clasă profesională. Motivau că au deja înscriși dintre absolvenți peste 20 de copii. Copiii de clasa a VIII-a deja și-au făcut speranțe, se gândeau să rămână în aceeași unitate școlară, clasele de uman și de matematică-fizică existând de peste 15 ani. De partea cealaltă, doamna inspector general și domnul general adjunct susțin că transformarea claselor este dispusă prin ordin de ministru care trebuie pus în aplicare. Au existat mai multe discuții, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat”, ne-a declarat Dan Ienășescu, liderul Dindicatului Democratic de Învățământ Arad.

Schimbările ar intra în vigoare începând cu anul școlar 2020-2021, iar nemulțumirea a fost datorată faptului că nu au fost consultați cei din Consiliul de administrație al liceului, nici măcar cei din Consiliul Local Pecica, care nu înțeleg graba acestei transformări.

Au existat întâlniri între conducerea inspectoratului și cei 17 directori de licee, unde s-a propus transformarea unei clase de liceu în clasă de profesională, însă între cei 17 nu a fost prezent directorul liceului din Pecica. De menționat că sunt nemulțumiri în toate aceste licee, unde profesorilor li s-a comunicat că ordinul de ministru trebuie respectat, urmând să fie de anul viitor, 90 de clase de liceu și 42 de profesională, în comparație cu 107 clase de liceu si 25 de profesională, cum erau până acum. Nemulțumiri au existat în special la liceele din municipiu, unde profesorii sunt de părere că elevii nu mai au șanse egale la educație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.