Sindicatele din învăţământ ameninţă cu proteste înainte de începerea noului an şcolar. Profesorii au luat foc după ce premierul Florin Cîţu a anunţat că nu sunt bani pentru creşteri salariale.

Vorbim de un grad foarte mare de nemulțumire, nu doar din partea cadrelor didactice, ci a întregului personal care lucrează în învățământul românesc, care află cu stupefacție că salariile nu vor crește în condițiile în care domnul prim-minitru ne declara foarte senin că avem una dintre cele mai zdrobitoare creșteri economice și că ar trebui să simțim câte lucruri bune s-au întâmplat pentru noi în această perioadă.

Colegii noștri, noi, resimțim cu toții și un alt tip de creșteri: creșterea facturilor la utilități, energie electrică, gaz, carburanți. Toate acestea reflecndu-se în nivelul de trai al colegilor noștri.

Ar trebui să-și aducă aminte că salariile cadrelor didactice trebuiau majorate conform Legii Salarizării cu încă două tranșe.

Salariile sunt stopate, înghețate, suntem la coada salarizării și îmi spui cu seninătate că trebuie să mai aștept. Până când?

Nu se înțelege că investiția în resursa umană este cea mai importantă? Vrei calitate – investești în oameni! Cu vorbe nu mai putem rezolva nimic. Am creștere ecnomică de 13%, dar au crescut toate prețurile pe utilități iar salariile au stagnat? Care e starea de bine pentru populație?”, a declarat preşedintele Federației Spiru Haret la Antena 3.

Inflația a depășit creșterile salariale, care nici măcar nu s-au acordat

Dănuț Ieneșescu, președintele Sindicatului Democratic din Învățământ Arad, ne-a declarat: „Ne confruntăm cu lipsa de respect a primului ministru la adresa salariaților din domeniul educației, dar nu numai. În condițiile în care inflația a acoperit creșterile salariale promise în anul 2020, îi cerem premierului să găsească în regim de urgență soluții pentru a-și respecta promisiunile. Nu cerem altceva decât ca profesorii să trăiască normal. Este inadmisibil ca un cadru didactic, la final de carieră, să aibă același salariu cu un șofer de la o administrație locală“.

Reamintim că Premierul Florin Cîţu a declarat recent că salariile profesorilor nu vor creşte în acest an pe motiv că „sunt îngheţate salariile din sectorul public”. De asemenea, şeful Executivului a dat de înţeles că România a „suferit o criză uriaşă” pe fondul pandemiei de COVID-19 şi că există o ţintă de reducere a deficitului bugetar, agreată cu Comisia Europeană.

Toate ţările îşi doresc creştere economică mai mare. O economie cu o creştere economică mai mare înseamnă companii cu investiţii mai mari, locuri de muncă, venituri la bugetul de stat mai mari. Cu cât creşte economia mai rapid poţi să împarţi mai mult. Aceste cifre sunt oficiale. Oamenii să înţeleagă că această mecanică a creșterii economice poate fi păstrată dacă investim. Aş vrea ca banii să se ducă în investiţii, în locuri de muncă, nu pe criterii politice”, a declarat premierul Florin Cîţu, la TVR1.

Cadrele din învățământ cer respectarea Constituției

Cadrele din învățământ nu se lasă impresionate de declarațiile lui Cîțu și cer respectarea Constituției. Cerem respectarea Legii Eduației Naționale, art 8, adică alocarea a 6% din PIB, educației. Și statutul de prioritate națională alocat domeniului educației, așa cum prevede Constituția Națională a Romaniei, faptic nu doar declarativ. Cadrele didactice performante să fie motivate financiar să rămană în sistem, nu să plece la munci, mult inferioare nivelului de pregătire, ne declară Ieneșescu.

Recomandările redacției