legeaNici bine nu a fost uscată cerneala de pe actuala Lege a Educaţiei, că se pregăteşte alta nouă. Pentru perioada următoare, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ are în vedere elaborarea unei noi legi a Educaţiei Naţionale, care să aibă acceptul tuturor factorilor implicaţi în acest domeniu. Modificările la lege vor constitui obiectul unor viitoare dezbateri publice. „Ne dorim o Lege a Educaţiei care să corespundă nevoilor actuale. Noi nu am fost de acord încă de la început cu actuala lege, care deşi cuprinde şi părţi bune are multe puncte negative. Unele drepturi ale cadrelor didactice au fost luate din condei, iar printr-o nouă lege acestea ar putea fi reintroduse“, ne-a declarat prof. Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad.
Profesorii arădeni doresc astfel reducerea normei de predare, cu două ore, la cadrele didactice care au o vechime de peste 25 de ani în învăţământ şi au gradul I. O altă cerere a lor se referă la componenţa consiliului de administraţie a unităţii de învăţământ, care să fie majoritară din angajaţi ai şcolii. Se mai urmăreşte redobândirea de drepturi pentru personalul didactic auxiliar, cum ar fi gradaţiile de merit sau decontarea navetei. „O anexă a legii ar putea face referire şi la personalul nedidactic care munceşte în unităţile de învăţământ şi pentru care ar trebui să se obţină un salariu corespunzător. Mai dorim o metodologie prin care să se acorde sporuri de condiţii deosebite, care au fost retrase prin Legea 118 din 2010. Acestea sunt sporurile de ecran pentru secretare, de bibliotecar, iar în cazul femeilor de serviciu sporul pentru condiţii penibile“, mai susţine Ieneşescu.
Cadrele didactice mai vor să se găsească o soluţie pentru acordarea distincţiilor şi premiilor, care deşi există în actuala lege a Educaţiei, nu au fost aplicate. Se urmăreşte şi eliminarea discriminării privind acordarea renumeraţiei pentru profesorii care au obţinut doctoratul. Din anul 2010, cei care au obţinut acest titlu nu au primit şi salarizarea corespunzătoare. „Minis­trul Educaţiei ne-a dat asigurări că este dispus să ţină cont de punctul nostru de vedere şi că de asemenea îşi doreşte o lege care să ţină cont de nevoile actuale ale tuturor celor implicaţi în actul de învăţământ. O altă cerere a noastră face referire la diminuarea vârstei de pensionare cu cel puţin trei ani de zile, având în vedere solicitarea enormă care trebuie depusă la catedră“, conchide Dănuţ Ieneşescu.

Recomandările redacției