Un tânăr „slab dezvoltat emoțional care cedează sub stres” este caracterizarea făcută de anchetatori lui Florin Beniamin Crișan, tânărul de 23 de ani din Arad care a și-a ucis fiica vitregă în vârstă de patru ani și jumătate.

Deși a fost prins în chingi și determinat să-și recunoască fapta, Crișan continuă să mintă inventând scenarii după scenarii crezând că așa va scăpa de răspunderea penală. Are o inteligență nativă, dar nedezvoltată instituțional având în vedere că tânărul a abandonat școala încă din gimnaziu (a finalizat doar șapte clase).

Este consumator de droguri ieftine (cum ar fi marijuana), pentru că pe acestea și le poate permite, dar și de băuturi spirtoase, fără să fie un alcoolic autentic. Încearcă să-și găsească circumstanțe atenuante și le tot invocă în fața anchetatorilor, doar că probele atât de evidente îi anulează încercările.

A fost identificat drept autorul faptei și ridicat din pat în seara zilei de luni, 1 noiembrie. Era chiar momentul în care îi povestea iubitei sale modul cumplit în care a murit Antonia, „un accident” care i se putea întâmpla oricui.

A mers pe aceeași linie a accidentului fatal și în fața anchetatorilor, doar că rănile de pe corpul fetei i-au anulat minciunile.

Antonia avea pe craniu leziuni bilaterale. Astfel de răni nu se pot face în urma unei căzături accidentale, ci doar în urma unor lovituri active, a precizat medicul legist din Arad care a examinat trupul copilei. Antonia a fost lovită cu capul de perete, și nu o singură dată.

Cu expertiza preliminară a medicului legist l-au combătut anchetatorii pe Crișan. Deși bărbatul a insistat că moartea a survenit în urma unui accident petrecut pe gresia din baie, polițiștii și procurorul de caz, un magistrat cu 45 de ani de experiență, știau că minte.

Criminalul a țesut o poveste de film. Le-a explicat polițiștilor care l-au audiat că, într-un fel, și el a fost victimă. Când a văzut fetița căzută în baie, fără suflare, a leșinat de spaimă, fiind trezit din starea de lipotimie de băiețelul de trei ani. Abia apoi s-a gândit să scape de corpul fetiței.

Adevărul este cu totul altul, susțin anchetatorii. Crima a avut loc marți, 26 octombrie, nu sâmbătă așa cum s-a vehiculat inițial și cum Crișan a susținut într-o primă fază.

Partenera sa se internase la maternitate luni, 25 octombrie, lăsându-l singur cu doi copii mici, dintre care unul era Antonia, cu probleme serioase de sănătate. Fetița fusese diagnosticată cu autism și avea un comportament specific afecțiunii medicale.

Devenea uneori agitată și necesita atenție sporită din partea unui adult. Crișan, impulsiv și needucat în sensul îngrijirii unui copil cu cerințe speciale, nu a fost capabil să răspundă nevoilor fetiței. Depășit de situație, pe fondul unei slabe dezvoltări emoționale, probabil și într-o stare de sevraj, tânărul a bruscat-o pe Antonia.

Gestul fatal descris de către anchetatori este cel al unor „îmbrânceli repetate și violente”. Rănile de pe craniul fetei anulează varianta unei singure lovituri intenționate sau nu. Totul s-a petrecut într-un episod pe care în mod popular îl numim „criză de nervi”, de fapt punctul culminant al unei crize psihologice, o tulburare de stres care a avut ca simptom o reacție exagerată emoțională.

Incapabil să-și stăpânească furia provocată de neputința de a controla situația complicată în care se afla, singur în casă cu doi copii mici, așteptând să ajungă acasă un al treilea copil (n.r. – cel pe care concubina urma să-l nască în orele următoare), bărbatul a reacționat impulsiv, violent.

Din clipa în care a realizat că omorât-o pe fetiță și până la momentul ieșirii pe ușă cu geamantanul în care se afla corpul copilului, nu a trecut decât foarte puțin timp. Este vorba despre zeci de minute. Nu a așteptat, nu a construit scenarii atunci, nu a gândit totul în detaliu, ba din contră a acționat sub impuls, orientându-se pe parcurs.

Locul ales pentru a scăpa de cadavrul Antoniei îi era cunoscut dinainte. Știa că este izolat de comunitate și că este puțin umblat de oameni. Anchetatorii care au făcut cercetarea la fața locului au realizat imediat că autorul este un localnic familiarizat cu zona, fără studii, dar cu „școala vieții”.

Starea în care a fost descoperit cadavrul fetiței și modul în care a fost incendiat le-au indicat polițiștilor acest detaliu și le-au deschis calea spre alte ipoteze pertinente.

Autorul faptei a acționat precipitat, nu este instruit (a crezut că sunt suficiente două flacoane de acetonă pentru incendierea cadavrului) și este un om de-al locului. Au fost convinși că autorul este activ în mediul online, motiv pentru care anchetatorii „au scăpat” în presă detalii despre ceea ce au găsit la fața locului, inclusiv portretul victimei.

Crișan a recunoscut că, din momentul în care s-a întors acasă, a urmărit cu insistență programele televiziunilor de știri, dar și rețelele de socializare și site-urile de știri locale. A precizat că intenționa să se predea, dar polițiștii sunt convinși că nu avea de gând să facă asta, drept dovadă scenariile post faptă pe care le-a tot construit ca să pară credibil în fața iubitei și a polițiștilor.

Mama Antoniei a fost și ea audiată de anchetatori, dar nu va fi inculpată. Este încă în stare de șoc și va rămâne o perioadă în grija statului împreună cu cei doi copii.

Crișan a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Este acuzat de omor, profanare de cadavre și violență în familie. Cel mai probabil acesta urmează să fie reaudiat, întrucât există o serie de inadvertențe între probe și declarații, conform ziare.ro

Roxana Păulișan

Recomandările redacției