Seceta pedologică moderată, puternică şi chiar extremă se va regăsi în cea mai mare parte a ţării, doar local în centrul şi nordul Transilvaniei, iar izolat în nordul Olteniei, rezerva de umiditate din sol va fi în limite satisfăcătoare.
Conţinutul de apă în cultura grâului de toamnă, în stratul de sol 0-20 de centimetri, va înre­gistra valori scăzute şi deosebit de scăzute pe majoritatea supra­feţelor agricole. „Pe fondul regimului termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod normal, asociat cu deficite accentuate de apă în sol, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu), aflate în primele faze de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi înfrunzire vor fi în continuare stânjenite”, avertizează specialiştii ANM.
În acest fel, culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge germinarea-răsărirea (30-100%), apariţia primelor frunze (10-80%) şi local înfrăţirea (10-35%), îndeosebi în culturile înfiinţate în epoca optimă. În cazul speciilor semănate după data de 20 octombrie 2018 vor predomina fazele de germinare şi răsărire (10-100%). Rapiţa se va afla la răsărire (40-100%) şi înfrunzire (4-10 frunze), în cea mai mare parte a zonelor de cultură, plantele prezentând o uniformitate şi vigurozitate medie şi slabă.
Pomii fructiferi și
vița-de- vie
Pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor prezenta procesele de maturare a lemnului/coardelor, colorarea şi căderea masivă a frunzelor, în majoritatea plantaţiilor, acestea fiind în general bine adaptate la condiţiile de iernare. În general, condiţiile agrometeorologice vor permite desfăşurarea lucrărilor agricole în câmp (eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale, arături de toamnă, fertilizări, etc.), susţin specialiştii ANM.
Potrivit ANM, în această perioadă va fi predominant un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va avea valori cuprinse între 0 – 15 grade Celsius, valori mai ridicate cu 1 – 7 grade Celsius comparativ cu mediile multi­anuale, în cea mai mare parte a teritoriului. Temperatura maximă a aerului se va situa între 4 şi 19 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, iar cea minimă va oscila între -3 şi 10 grade Celsius, la nivelul întregii ţări, valori mai mici fiind posibile în zonele depresionare.
Solul
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 centimetri va avea valori cuprinse între 3 şi 14 grade Celsius în toate zonele de cultură, limite favorabile continuării proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de toamnă.
Sunt preconizate precipitaţii sub formă de ploi locale, reduse cantitativ, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, îndeosebi în estul, sud-estul, sudul, nordul şi centrul ţării. Totodată, local vor fi condiţii de producere a ceţii asociată cu burniţă.

Recomandările redacției