Program național pilot, la Arad: testare Covid în masă, în zona industrială

0
754

Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad, a depus săptămâna trecută la Ministerul Săntății un proiect prin care să se aprobe testarea în masă. Proiectul ar fi unul pilot, iar principalii beneficiari sunt cei din zona industrială.

Ideea mi-a venit din Cehia, acolo unde s-a luat măsura ca toate companiile care au între 50 şi 249 de angajaţi fie obligate să-şi testeze săptămânal angajaţii, acţiune subvenţionată de guvern şi la care se va recurge pentru a menţine funcţională economia acestei ţări care în prezent are cea mai ridicată rată a noilor cazuri de COVID-19 între statele UE”, spune directorul DSP, pe pagina sa de Facebook.

Horea Timiș mai susține că în situație de criză trebuie să ne protejăm zonele industriale. Acolo sunt majoritatea salariaților activi, acolo are loc cea mai mare mișcare în comunitate – din județ și spre județ. Zona industrială reprezintă inima economiei unui județ, de acolo vin taxele și impozitele și salariile, astfel încât economia trebuie să funcționeze. În toată perioada pandemiei am avut cele mai intense controale pe mijloacele de transport, împreună cu colegii noștri de la poliție și a fost bine. În Arad nu ne-am confruntat cu probleme majore, cum s-a întâmplat în alte parcuri industriale din țară. Din nou vom intensifica această activitate cu rol preventiv.

Tot timpul am ținut un dialog cu zona industrială pentru fiecare situație în parte și am prioritizat anchetele epidemiologice. Am discutat – ori la sediul DSP, ori la sediul companiei – fiecare problema apărută. Ne-am gândit să facem și un laborator special pentru zona industrială dar… birocrația este așa de mare încât orice proiect moare în fașă și când o instituție se aproprie prea mult de privat, apar idei prin alte instituți, declară Timiș.

Aradul, pionier

Aradul a fost tot timpul pionier în inițiative, pentru că a fost primul județ lovit în plin de valul unu al pandemiei. Când am testat centrele de bătrâni nici măcar nu era legislație pentru asa ceva, apoi, după câteva luni, s-a introdus obligativitatea. Așa se întâmplă și cu «presiunea» de a digitaliza vama și uite că, după ce am fost «certați», deja se lucrează. Și e foarte bine că se întâmplă lucruri. Așa se va întâmpla și în zona industrială – suntem primii care am solicitat și o să se aprobe, firesc, cândva… Cândva, așa va fi și cu schimbarea de mentalitate, de legislație. Doar că fiecare zi contează… și birocrația ucide vieți până la urmă, vieți ce pot fi salvate, iar lucrurile în Romania funcționează încet și foarte încet în instituții. Este nevoie de o revoluție legislativă în instituțiile publice. La noi, dacă inovezi parcă ești pedepsit, în alte țări măcar primești o diplomă dacă ai o idee“, încheie Horea Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.