zilelePrimăria Municipiului Arad a pre­gătit, pentru perioada 16-25 august când se vor sărbători Zilele Aradului, festivităţi, spectacole, expoziţii, confe­rinţe şi multe alte evenimente publice dedicate Aradului și arădenilor.
Programul Zilelor Aradului, ediţia 2013, cuprinde concerte și spectacole în parcuri, în fața Primăriei și la Ștrandul Neptun, evenimente de artă plastică și fotografie, Noaptea Albă a Instituțiilor de Cultură, Târgul Estival pe Bulevardul Revoluției, spectacole în cartiere. De asemenea, vor fi reluate manifestările devenite tradiţionale, cum ar fi „Porți deschise” la Palatul Administrativ, evenimente sportive cu participarea unor mari campioni români, festivități dedicate personalităților arădene, sărbătorirea cuplurilor care împlinesc 50 de ani de căsnicie, Festivalul Cătlanelor și multe altele.
Conform programului transmis de organizatori, în prima zi a evenimentului, 16 august, de la ora 10.00, se va deschide Târgul Estival, pe Bulevardul revoluţiei şi expoziţia de motoare, auto şi biciclete, în Piaţa Avram Iancu. În aceeaşi zi, pe platoul de faţa Pala­tului Administrativ va fi vernisată o expoziţie foto, iar la Ştrandul Neptun, în zona bazinelor, va avea loc o petrecere cu DJ-ii Kiss FM. Seara, de la ora 19.00, sunt programate spectacole în cartierele Aurel Vlaicu (parcare bloc X42), Mică­laca (Parc 23 August) şi Alfa (parc). De asemenea, în Parcul Europa, între orele 10.00 şi 22.00 va fi amenajat un parc de distracţii pentru copii.
În a doua zi, 17 august, între orele 10.00 şi 18.00 au fost programate concursul de Duatlon (ciclism pe traseul Parcul Reconcilierii – Parcul Natural Lunca Mureşului şi cros în Pădurea Ceala), între orele 11.00 şi 19.00 – Gala Hipismului Arădean (Parcul chinologic) şi spectacolele folclorice în aceleaşi cartiere şi la aceleaşi ore.
Cea de-a treia zi, 18 august, va aduce în faţa arădenilor un concert de muzică folk în Parcul Pădurice, de la ora 20.00 şi un concurs de bărci „Dragon”, între orele 10.00 şi 16.00 pe râul Mureş.
Cea de-a doua săptămână a Zilelor Aradului, va începe în 19 august cu lansarea cărţii „O istorie a canotajului arădean” de Tiberiu Țiganu, programată de la ora 13.00 în Sala Regele Ferdinand a Palatului Administrativ.
Între orele 19.00 şi 22.00, pe platoul din faţa Primăriei va avea loc concertul „Parfum interbelic” susţinut de formaţia „Armonia” condusă de Vasile Rus. Între orele 19.00 şi 21.00, în parcul Pădurice a fost programat un spectacol de marionete.
Decernarea diplomelor de aur pentru cei care împlinesc 50 de ani de căsătorie neîntreruptă va avea loc în 20 august, în Parcul Eminescu, de la ora 19.00, după care va urma un concert al Filarmonicii de Stat Arad şi al Oanei Sârbu. În aceeaşi zi, de la ora 19.00, pe Stadionul Gloria, va avea loc un concurs de alergare, iar între orele 21.00-24.00 arădenii vor putea să participle la Noaptea albă a instituţiilor de cultură la Teatrul de Marionete, Filarmonica de Stat, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Mu­zeul Preparandiei, Biblioteca Judeţeană şi Complexul Muzeal Arad.
În 21 august au fost programate Zilele Oraşului Pecs (Ungaria) la Arad, iar în 22 august vor avea loc şedinţa festivă a Consiliului Local Municipal şi un concert susţinut de Filarmonica Arad, The Blue Workers&Ioan Gyuri Pascu, la Ştrandul Neptun.
În 23 august, de la ora 19.00, pe platoul din faţa Primăriei vor fi prezentate echipajele care vor participa la Raliul Aradului iar de la ora 20.00, la Ştrandul Neptun, va avea loc un spectacol cu Filarmonica Arad&Cezar the voice.
În penultima zi a manifestărilor, în 24 august, între orele 10.00-17.00, pe râul Mureş, va avea loc concursul de canoe „Ivan Patzaichin”, iar între orele 19.00 şi 23.00, la Ștrandul Neptun din Arad, a fost programat concertul de muzică uşoară cu Petru Călinescu, Cabron, Sore, Grasu XXL, Cargo şi Holograf.
Zilele Aradului se vor încheia în 25 august cu Festivalul cătlanelor, între orele 10.00 şi 18.00 la Ştrandul Neptun şi spectacolul folcloric cu Rapsozii Zărandului şi invitaţii Sava Negrean Brudaşcu, Tinu Vereşezan şi Ionuţ Langa.
Data de 22 august a fost declarată Ziua Aradului prin Hotărârea Consiliului Local Municipal nr. 296/ 2004, în cinstea datei de 22 august 1834, când Aradul a obţinut rangul de Oraş Liber Regesc. Noul statut administrativ a dat un puternic avânt dezvoltării oraşului care în scurt timp a devenit unul din cele mai importante centre economice şi culturale din această parte a Europei.

Recomandările redacției