Un nou proiectul de lege foarte controversat este pus în dezbatere publică de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Acesta menține, pe de o parte, cuantumul subvenției primite de partidele politice de la stat, iar pe de alta, ”liberalizează” donațiile din partea persoanelor fizice pe care le pot primi partidele în campaniile electorale, acestea urmând să fie nelimitate. Proiectul are părți bune și proaste, unele care pot ajuta partidele mici sau regionale, altele care avantajează partidele mari cu sponsori puternici în spate, spun specialiștii consultați de cei de la Europa liberă.

Principalele controverse

  1. Donațiile făcute de persoane fizice

Actuala prevedere din Legea nr. 334/2006 din 17 iulie 2006: Art 6 (2) Donaţiile primite de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 200 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv.

Modificarea propusă de AEP: Articol nou 2 (1) ”Valoarea maximă a donațiilor prevăzută de alin. (2) nu cuprinde donațiile pentru campaniile electorale.”Această modificare înseamnă eliminarea plafonării donațiilor făcute de persoanele fizice în timpul campaniei, ceea ce, este de părere sociologul Mircea Kivu ”favorizează partidele care au în spate oameni cu bani”. ”Prin unele modificări crește influența marilor donatori, marilor sponsori. Teoretic nu trebuie să faci campanii foarte opulente. Tocmai asta a fost ideea legii din 2015, să pui o limită campaniilor opulente. Subvenția de la stat a crescut imens acum 2 ani, acum cresc și sumele din donații. E limpede că favorizează partidele care au în spate oameni cu bani. Ideea era tocmai să limitezi influența oamenilor cu bani asupra politicului”, declară Mircea Kivu.

 

Recomandările redacției