Proiect de solidaritate cu Institutul de Istorie „George Barițiu”: munca de cercetare, expusă tinerilor

0
480

Munca de cercetare este promovată de reprezentanții Muzeului în rândul tinerilor arădeni. La inițiativa Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, în contextul sărbătoririi unui veac de existență în slujba națiunii române și a cercetării științifice, Complexul Muzeal Arad, alături de alte muzee, institute, arhive din țară, promovează  în rândul tinerilor valorile și munca de cercetare a specialiștilor prestigiosului Institut de Istorie .

La Complexul Muzeal Arad – Muzeul de Istorie din Palatul Cultural și Muzeul Orașului Lipova, s-au desfășurat lecții de istorie dedicate Centenarului  Institutului de Istorie din Cluj, prilej cu care elevii au descoperit istoricul Institutului de-a lungul unui veac de existență, personalitățile istoriografiei românești din Transilvania și munca de cercetare a specialiștilor.

A fost subliniat parteneriatul istoricilor arădeni cu Institutul clujean, materializată prin conferințe naționale și internaționale, volume colective și granturi de cercetare.

Partenerii în cadrul proiectului de solidaritate cu Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române sunt: Colegiul Național ”Preparandia Dimitrie Țichindeal” Arad (prof. Nicolae Danciu) și Liceul ”Atanasie Marienescu” Lipova (prof. Dr. Sebastian Bunghez), iar prezentările au fost realizate de muzeografii Serviciului Proiecte, Educație Muzeală și Marketing Muzeal: Dr. Adelina Stoenescu și Ionel Costin (Arad), Corina Dubeștean (Lipova).

Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române împlinește în primele zile ale lunii februarie 2020 un secol de existență.

„Institutul de Istorie „George Barițiu” este cel mai vechi institut de istorie din România, creat cu scopul primordial de a cerceta istoria națională, cu precădere cea a Transilvaniei în conexiunile ei firești cu celelalte provincii locuite de români și cu spațiul Central-European în general. Programele de cercetare ale Institutului s-au axat pe  publicarea sistematică a documentelor istorice sub formă de corpusuri de izvoare pe diferite teme și epoci istorice, și elaborarea de dicționare, enciclopedii, lexicoane etc. Început din 1920, acest proiect național continuă și în prezent și reprezintă producția științifică de cea mai mare importanță ce reflectă și consacră rolul Institutului în realizarea de cercetări fundamentale și punerea în circuitul istoriografic a documentelor istorice, esențiale pentru reconstituirea trecutului și avansul oricărei istoriografii”, a declarat Prof. Univ. Dr. Ioan Bolovan, Directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române.

În organizarea evenimentului de la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române (director Prof. Univ. Dr. Ioan Bolovan) cu sprijinul Complexului Muzeal Arad (manager Conf. Univ. Dr. Sorin Bulboacă). 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.