Deşi este vacanţă, vacanţa mare, bucuria oricărui copil care visează la valurile mării, la lungi drumeţii pe poteci de munte sau la o binemeritată odihnă în casa bunicilor, la Şcoala Gimnazială Vladimirescu încă e forfotă mare: sub supravegherea cadrelor didactice ale şcolii, 183 de copii din Vla­dimirescu, Horia şi Mândruloc s-au întâlnit cu studenţi voluntari ai Organizaţiei AESEC (Asociaţia Internaţională a Studenţilor în Economie şi Comerţ), care derulează în perioada 11 iulie – 5 august, în  comuna Vla­dimirescu, activităţi cuprinse în proiectul naţional Discover, activităţi adresate copii­lor din judeţul Arad şi din alte douăspre­zece judeţe ale ţării.
Proiectul îşi propune să dezvolte abili­tăţi de comunicare în limba engleză, lucrul în echipă, stimularea creativităţii şi, nu în ultimul rând, stimularea interesului pentru cunoaşterea altor culturi.

Atelierele sunt  susţinute de studenţi voluntari din şapte ţări (printre care China, Brazilia, şi Thailanda), şi au fost primiţi cu mare interes şi curiozitate de copiii dornici să înveţe limba engleză şi jocurile noi, propuse  de tinerii studenţi. Elocvente în acest sens sunt chiar părerile copiilor participanţi la ateliere, păreri sincere şi care merită notate. Melania Miliţescu: „Am ales să particip la acest proiect din dorinţa de a cunoaşte mai bine limba engleză”. Darius Roşca: „Eu am ales să particip, din dorinţa de a cunoaşte tradiţiile şi obiceiurile altor popoare”.
Activităţile propuse de tinerii voluntari au avut impact, impresiile copiilor fiind cea mai bună dovadă. Darius Torcoş: „Pe mine m-a impresionat Festivalul dragonului pe apă, o competiţie desfăşurată în fiecare an în China, la care cei mai buni participanţi sunt răsplătiţi cu un butoi cu bere”. Paula Urieş: „Se spune că cei care vor să obţină bani, noroc şi sănătate, trebuie să aducă ofrande la templu: flori şi fructe”. Alexandru Leric: „Am rămas impresionat de sărbătoarea Anului Nou chinezesc. La această sărbătoare tradiţională predomină culoarea roşie, dansul dragonului în flăcări, iar la final, un impresionant foc de artificii”.
Şi tinerii studenţi voluntari străini au lăsat o impresie frumoasă şi amintiri plăcute. „Sunt veseli şi prietenoşi”, spune Christian Dumele, iar Claudia Petrea le-a apreciat strădania de a vorbi o limbă engleză curată, pe care copiii să o poată înţelege: „Sunt foarte activi şi se străduiesc să vorbească cât mai clar în limba engleză, pentru a se face înţe­leşi”.
Prof. Daniela Ioana Rus

Recomandările redacției