Tehnologia a avansat repede pe fondul crizei sanitare generate de epidemia de coronavirus. 

Aradul, județ extrem de expus în pandemia de COVID a ajuns să fie de bază în proiecte importante pentru sistemul medical, proiecte care urmăresc îmbunătățirea actului medical și reducerea costurilor bugetate, cu ajutorul tehnologiei noi, în contextul pandemic. Prin realizarea unor baze de date, în viitor, arădenii ar urma să știe când sunt expuși infectării, pe baza unor device-uri. Și asta pentru că, după cum se știe, virusul rămâne de actualitate.

Viitorul aparține „inteligenței artificiale“ care arată că inteligența umană „își atinge punctul maxim“ – susțin autoritățile arădene. Practic, Aradul este parte de bază într-un proiect amplu – de predicție a evoluției covid și eficientizare a testării, iar munca de cercetare va fi dusă de cercetători arădeni. Specialiștii dezvoltă un program prin care să fie depistate mult mai repede riscurile de infectare cu COVID și să poată fi făcute estimări de acuratețe.

Detalii legate de proiecte au fost furnizate de Horia Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică și europarlamentarul Gheorghe Falcă, cel care a făcut lobby la nivel central, pentru demararea proiectelor.

Horia Timiș, care este și director DSP pe regiune va prezenta reprezentanților Guvernului, o aplicație de management medical, prin care cu ajutorul telefonului, reprezentanții unităților medicale află care este situația numărului de paturi în timp real. Tot în cadrul conferinței s-a anunțat că, directorului CAS, coordonator al Grupului de Suport al spitalelor pe perioada pandemiei, dr. Gheorghe Domșa I se va acorda titlul de cetățean de onoare al Aradului, pentru aportul deosebit în gestionarea situației de criză.

Rolul meu este de lobby, de susținere. Felicit cadre medicale, asistenți, angajații din sistemul public, administrația din Arad – Prefectură, Consiliul Județean, Primăria dar și voluntarii pentru modul în care s-au comportat în această perioadă de criză sanitară. Sper să existe moment de respect, pentru că societatea arădeană este în funcționalitate bună, după o perioadă de panică“, a spus europarlamentarul liberal, Gheorghe Falcă.

Testare pentru mii de arădeni

Despre proiectul în care Aradul este singurul județ din țară orientat spre cercetare a vorbit directorul Horia Timiș. „Avem susținere financiară, avem ocazia să intrăm într-un sistem de cercetare, astfel încât, datele din Arad să fie parte dintr-o bază care se crează la nivel internațional. Vrem să existe astfel un răspuns din ceea ce a însemnat zona COVID.

Faptul că, Aradul a fost un județ de primă linie în situația COVID a făcut să fie în atenția anumitor instituții cu care am colaborat. Ne-am apucat să scriem un proiect de finanțare, iar DSP Arad a devenit partener al XPRIZE Pandemic Alliance și avem deja un contract semnat în acest sens. Colaborăm cu specialiști de la Google, lucrăm cu specialiști de la Universitatea Mila -Canada și Hands Global, pentru detectarea rapidă a COVID-19. Împreună cu specialiști de la Universitatea de Vest «Vasile Goldiș» am creat o parte de cercetare pe ceea ce înseamnă COVID-19. Practic, deja, la ora actuală au fost trimise

2.000 de teste PCR și 5.000 de recoltare, urmând ca în urma proiectului să extindem. Vom analiza și vom face o eșantionare în prima fază a proiectului, testare prin metoda «pooling» (testare de masă a mai multor persoane prin amestec de probe – n.r) urmând să extindem colaborarea“, a susținut directorul DSP.

Specialiștii vor determina cu ajutorul unor sisteme de analiză a datelor, cât de eficiente sunt normele actuale, cât de relevante sunt și pe baza inteligenței artificiale și folosindu-se calculatoare de la Google se vor face calcule matematice de predicție.

De exemplu, dacă avem 1.000 de persoane pozitive, pe banii statului am folosit undeva la 1000 de teste. Un test este aproximativ 20 de dolari, plus niște cheltuieli aferente. Am început încă din perioada pandemiei să testăm capacitatea aparatului de sesibilitate a apartului de testare. Am luat un test pozitiv și l-am tot diluat ca să vedem cât timp îl vede aparatul ca fiind pozitiv. Am început să facem grupe de câte cinci pacienți și ținând cont că ar trebui cinci teste, adică costuri mai mari – am contaminat probele și am făcut un singur test. Așa n-am mai făcut cinci teste, ci un singur test. Asta a însemnat că dacă a ieșit testul negativ, toți cei cinci au fost negativi. Așa am putut testa mai mulți – chiar și 300-400 de teste pe zi, cu costuri reduse“, a explicat Horia Timiș.

Autoritățile au explicat că, prin acești algoritmi costurile ar urma să fie reduse la 30 la sută iar gradul de predictibilitate pentru covid ar crește până spre 100 %.

Se va crea un algoritm de care ar urma să beneficieze toată țara și de altfel Ministerul Sănătății. În a doua etapă a proiectului, pe partea de tehnologie – se lucrează la anumite inele și ceasuri prin care se vor monitoriza anumiți cetățeni și se va analiza comportamentul lor“, a spus Horia Timiș.

Valoarea proiectului DSP depășește 100.000 de dolari pentru crearea algoritmului IE. „Vorbim de 7.000 de oameni care vor intra în această cercetare prin testare, care vor fi din categorii socio-profesionale cu risc. Mergem la subiecți bine definiți ca și categorii – precum tinerii care duc mâncare în oraș sau șoferii de TIR(…) Pe cealaltă parte, tot prin cercetare vei vedea rentabilitatea pe secții medicale, managementul spitalului va avea rapoarte în fiecare zi. Administratorii de spitale, când vor face bugetul, vor ști unde trebuie să investească. Unde este randamentul mai mic este nevoie de tehnologizare pe secție.“, a precizat Gheorghe Falcă.

Aplicații inteligente în viitorul apropiat

Horia Timiș susține că în decursul proiectului internațional care se va întinde ca durată pe aproximativ doi ani de zile – se vor dezvolta aplicații inteligente. „Suntem parte dintr-un mare proiect internațional. Aradul a fost un «teren» propice, social, birocratic …bun pentru cercetare. În a doua parte vor fi aplicații inteligente care vor fi testate la noi, în SUA și alte zone. Vom ajunge așa încât, dacă vrei să cumperi o sticlă de lapte, pe telefon vei fi anunțat că trebuie să stai departe pentru că, în fața ta este o posibilă persoană infectată“, a conchis Horia Timiș, directorul DSP Arad.

Rezumat, șeful DSP a mai adăugat: „În a treia parte a proiectului vrem să facem un «orășel» pentru covid. Este în proiectare, ceea ce înseamnă 50 de căsuțe și pentru asta vom primi sprijin de la Google. Deci arădenii trebuie să știe că începem o activitate de cercetare iar cetățenii vor beneficia de testare gratuită pentru covid, după anumite criterii“.

Județul nostru devine și primul din țară în care se va crea o bază de date a situației din spitale, bază de date de analiză a performaței și calității actului medical.

Recomandările redacției