Proiect pentru banii județului: în 2019, bugetul CJA a fost dublu față de 2018

0
496

La Consiliul Județean (CJA) se conturează în această perioadă, planul după care vor fi împărțiți banii în județ anul acesta, investițiile prioritare și cheltuielile de funcționare. Se întâmplă mai devreme decât anii trecuți, întrucât bugetul de stat a fost promulgat pe repede anul acesta. CJA are de acoperit acum și un deficit pe secțiunea de dezvoltare, un minus ce va fi acoperit din excedentul bugetar adunat din anii precedenți. S-a ajuns la acest deficit întrucât s-au alocat cu predilecție bani pentru investiții la drumuri. În acest sens, consilierii județeni vor trebui să aprope repede alocarea a peste 57 de milioane de lei din excedentul bugetar, pentru a acoperi deficitul secţiunii de dezvoltare pe anul trecut.

Administrația județului a pornit cu un deficit bugetar anul trecut, însă la acel moment era ceva mai mic. Trebuie să menționăm că, în urmă cu doi ani, Aradul nu a avut un buget bun, iar acest lucru s-a simțit. Ba mai mult, am putea spune că a fost unul auster.

La întocmirea bugetului pe 2019, CJA estima un deficit de peste 46 de milioane de lei. Dacă în proiectul pe 2018, bugetul s-a ridicat la peste 224.000.000 de lei, în anul 2019 a fost aproape dublu. Bugetul general de venituri și cheltuieli pe 2019, la „prima strigare“ (n.a fără rectificările ulterioare) s-a ridicat la 414.442.000 de lei.

Bugetul pe anul 2019 a fost un buget orientat spre investiții și spre dezvoltare. S-au alocat 59% din buget pentru investiții, respectiv pentru lucrări la drumurile județene, la Spitalul Județean, conservarea și promovarea patrimoniului cultural arădean, protecția împotriva dezastrelor, îmbunătățirea serviciilor către populație, asistență social și turism – au susținut cei de la CJA, la acel moment.

S-au cofinanțat proiecte majore cu finanțare europeană, ale CJA și ale instituțiilor din subordine.

Ce a afectat bugetul, prin măsurile luate la nivel central? Faptul că, mare parte din banii destinați prestațiilor sociale – pentru persoanele cu handicap și însoțitori, pentru copiii instituționalizați, pentru vârstnicii din centre etc – au trebuit acoperiți din surplusul din impozitul pe venit din buget.

Revenind la ianuarie 2019, aleșii CJ Arad se vor reuni în prima ședință din 2020 pe data de 10, vineri, pentru o ședință scurtă, cu un singur proiect. Vorbim despre cel mai sus amintit pentru acoperirea deficitului din secțiunea de dezvoltare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.