Proiecte de anvergură la Seleuș: un an de eforturi, dar și de împliniri

0
1066

Voicu Sida

Am avut parte de o vreme superbă când am fost într-o documentare în Seleuș și în cele două sate ce îi aparțin. În comuna Seleuș ai ce să vezi și întotdeauna ai avut în timpul mandatului primarului Cristian Branc. O comună curată, împreună cu cele două sate: Moroda și Iermata.

Atunci când am fost în documentare, în urmă cu două zile, unii dintre cetățenii acestei comunități încă își organizau munca pe care o au de făcut în solare. Nu trebuie invidiați oamenii care muncesc, aceștia nu mai au răgaz nici pentru o clipă. Tot timpul muncesc, de iarnă până în toamnă. Nu are motive să strâmbe din nas orășanu când îi cere țăranul o anumită sumă pe o legătură de pătrunjel, ceapă, ridichi sau cine știe ce mai au prin solare bieții țărani care muncesc aproape zi – lumină pentru a face și ei niște bani. Ei nu au concediu sau sărbători, precum cei din zootehnie.

Dar să revenim la discuția pe care am purtat-o cu primarul comunei Seleuș.

Domnule primar Cristian Branc, ce a reprezentat anul 2019 pentru dumneavoastră ca edil al acestei frumoase comune?

A fost un an plin de eforturi și speranțe, dar e bine. Avem și proiecte în curs de desfășurare. Am terminat ulițele cu asfaltările, mai avem mici retușuri și comuna este toată asfaltată. Avem baze sportive în cele două sate Moroda și Iermata, care dispun de teren sintetic. La anul vor avea și nocturnă pentru ca terenul să poată fi folosit de către tineri și seara după ce ajung de la muncă.

Avem proiect în derulare privind reabilitarea dispensarului uman, lucrările sunt începute, iar valoarea totală se ridică la 8 miliarde de lei vechi. Așa cum am precizat, în anul acesta am continuat cu asfaltarea în satul Moroda. Repet: retușurile de asfaltări se vor face în anul 2020.

Este un obiectiv important ce l-am dat în folosință și anume: Capela. Aceasta a fost solicitată de cetățeni și totodată trebuie să amintesc faptul că au început deja proiectele pentru celelalte două capele, din Moroda și Iermata.

Zilele acestea depun proiectul la București pentru o Stație de Biogaz, valoarea investiției ridicându-se la suma de 8 milioane euro.

Ne puteți oferi mai multe informații legate de această Stație de Biogaz?

Da, acest Biogaz va funcționa cu tocătură de masă lemnoasă de clasă inferioară calică ieftină. Va mai exista un fel de siloz de masă verde de porumb și triticale, iar în urma acestui proces tehnologic va rezulta energie electrică și apă caldă care va putea fi folosită la încălzirea locuințelor și a saloanelor de care dispune comuna noastră. Costul unei încălziri cu o astfel de sursă ajunge undeva la 1.500 – 2.000 de lei pe an. Eu cred că este rentabil.

Din câte observ, aveți proiecte mari…

Păi, ce să vă mai spun!? Avem un proiect pentru construirea unui sediu nou administrativ (Primăria). Mai avem un proiect depus pentru o sală de sport de 180 de locuri și un bazin acoperit. Copiii au beneficiat de o grădiniță nouă în Seleuș. În mare, cam astea ar fi.

Felicitare

După terminarea discuțiilor, primarul Cristian Branc pleacă după cadouri pentru copii. „Aceste cadouri sunt din banii noștri, din buzunarele mele și ale viceprimarului Mila Viorel Daniel. Nu vreau să avem discuții, dar prin intermediul dumneavoastră vreau să transmiteți locuitorilor comunei Seleuș, cu ocazia marii Sărbători a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos multă sănătate, bucurie, fericire, prosperitate. Anul în care vom păși să vă aducă multă lumină în suflete. La mulți ani!, al vostru primar Cristian Branc“.

Voicu Sida

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.