Voicu Sida 

În cursul săptămânii trecute am ajuns în documentare pe străzile comunei Buteni. De dimineață, străzile erau împânzite de câteva echipe care lucrează la canalizare, la apă, la betonat șanțuri și la toate celelalte lucrări necesare. Asta pentru ca locuitorii Buteniului să aibă niște condiții ca orășeanul.

Sigur, acum este un deranj, dar lucrările se vor termina în scurt timp. Și atunci vor fi orașe din județul nostru, care nu vor avea condițiile Buteniului. Într-adevăr și aleargă foarte mult tânnărul primar al comunei, dar și rezultatele se văd. Și pe teren, dar și în imaginile realizate de noi.

Ce fac este pentru binele comunității”

De o bună bucată de vreme, tot vrem să dăm față în față cu primarul comunei Buteni, cu domnul ing. Mircea Braiți. Și asta nu pentru că nu a vrut domnia să se întâlnească cu presa, dar a avut atâtea alergături pentru proiecte, aprobări. Iar asta știm cu toții, pentru că în țara asta domină marea birocrație. Aceste lucruri le afli cel mai bine de la unii primari, dar să știți că nu toți se „omoară” cu așa ceva. Însă, primarul Buteniului, cu adevărat se luptă cu așa ceva, dar are și rezultate.

Deja au început lucrările la rețelele de apă și canalizare în Buteni, lucrări prevăzute în proiectul de fonduri europene. „Este un proiect uriaș pentru comuna noastră”, a precizat edilul șef, care continuă: „Cu banii obținuți pentru modernizarea Buteniului, tot în baza proiectului, tot pe fonduri europene vom realiza 15 kilometri de rețea de apă și 4 kilometri de canal. Vom avea fonduri suplimentare și de la bugetul local. Vom avea prevăzută o sumă pentru a realiza un kilometru de canalizare și o stație de pompare pe strada cu Grădinița Samariteanul”. Deci, iată că nu a stat cu mâinile încrucișate să aștepte de la nimeni. Primarul, împreună cu echipa sa, a acționat pe toate fronturile pentru a rezolva problemele cetățenilor.

Domnule primar, unui edil tânăr îi stă bine să iasă la rampă cu niște realizări, pe care eu sunt convins că le aveți, nu-i așa?

Da, bună întrebare, mă și așteptam oarecum la așa ceva. În primul rând vreau să mulțumesc domnului președinte al Consiliului Județean, Iustin Cionca pentru sprijinul pe care ni l-a acordat întotdeauna când am solicitat. De la alegerea mea în fruntea comunității, lucrările de modernizare ale comunei au continuat într-un ritm destul de accelerat. Aici am putea vorbi despre lucrări de modernizare la străzi cum ar fi: asfaltări, pietruiri. S-au amenajat podețe, alei pavate, s-a investit în școli și grădinițe, s-a amenajat terenul sintetic de sport, s-a renovat o parte din clădirea primăriei, s-a lucrat la rețelele de apă și canalizare și multe altele. De asemenea, avem un proiect câștigat pe zona educațională Erasmus+. Acest proiect cuprinde schimburi de experiență didactică din școala Buteni. Mai putem vorbi de un proiect de alimentare cu apă a satelor Păulean și Berindia. Proiectul este depus la Ministerul Dezvoltării și avem contractul de finanțare semnat. Această investiție este așteptată de cetățeni de două decenii și jumătate. Mai avem un proiect de asfaltare a 11, 5 kilometri de străzi în comună.

Prin acest nou proiect, primarul a solicitat finanțare pentru 3,63 kilometri pentru Buteni, 4,93 kilometri pentru satul Cuied, 1,58 kilometri pentru satul Păulean și 1,13 kilometri pentru Berindia. Proiectul pentru montare a 985 lămpi LED, de modernizare a iluminatului public a fost depus în vederea finanțării prin Fondul Național de Investiții. A mai depus proiect pentru internet WI-fi gratuit în comună, proiect la care a câștigat finanțare în zona social-medicală.

Investiții uriașe în învățământul ce aparține de comuna Buteni

Fără îndoială le vedem pe viu cum se lucrează la Școala Mare din Buteni, clădirea a fost a Judecătoriei pe vremuri. Grădinița din Păulean a fost reabilitată pe un proiect câștigat pe PNDL, Grădinița din Buteni, Școala din Păulean sunt de asemenea în renovare. Aceste investiții se realizează pe baza unui proiect depus la Ministerul Dezvoltării. Școala din Cuied este în renovare , proiect care a fost depus la Ministerul Dezvoltării. Urmează reabilitarea Școlii și Grădiniței din Berindia și aceste proiecte au fost depuse la Ministerul Dezvoltării. „Este datoria noastră să asigurăm condiții cât mai bune pentru copii, atât la școli, cât și la grădinițe”, a concluzionat primarul comunei Buteni. Un tânăr primar plin de energie, tot timpul fiind în criză de timp. Iar noi zicem că așa trebuie să arate niște primari, care vor să facă ceva pentru cei care i-au ales în fruntea comunității.

Voicu Sida

 

Recomandările redacției