Proiectul „Arad – Capitală Culturală Europeană 2021” a fost lansat: Primăria e gata să investească peste 50 de milioane de euro

1
477

arad 2021pagina

Un muzeu al democrației europene, o replică a unei case a terorii, ateliere de manufactură tradițională şi veranda tânărului artist, sunt doar câteva dintre propunerile Primăriei Municipiului Arad şi Asociaţiei „Arad Capitală Culturală Europeană” pentru transformarea oraşului într-un hub cultural şi într-o posibilă capitală culturală europeană.

Acestea se regăsesc în dosarul de candidatură a Aradului în competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, care a fost prezentat, public, sâmbătă, într-una dintre halele Fabricii de Tramvaie din oraş, în prezenta a peste 1.500 de persoane.

Acestora li se adaugă un turn al inovațiilor, care să aducă un omagiu industriei arădene, pentru că la Arad s-au creat avioane, vagoane, o casă a monoxilei, care să demonstreze tradiția Aradului în ceea ce privește transportul pe râul Mureș și o construcție care să pună în valoare mozaicurile de la Bizere, una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din ultimii ani din judeţul Arad, datând de la mijlocul secolului al XII-lea, când se pare că în localitatea Frumuşeni a existat o mănăstire benedictină.

Totodată, revitalizarea Mureș şi a canalului Mureşel şi transformarea acestora în râu şi canal navigabile sunt alte propuneri care se regăsesc în dosarul de candidatură a Aradului la titlul de Capitală Culturală Europeană.

Din acelaşi document mai reiese că „Aradul, poate fi un multiplicator de imaginație, de creativitate, de inițiativă, de curaj”. Sloganul proiectului este „Look out Europe“.

„Obiectivul nostru este un nou mod de viață în Arad. Vrem să facem în aşa fel încât cetățenii să experimenteze sentimentul de mândrie, de apartenență la această comunitate, oferindu-le o alternativă, scoțându-i pe oameni în stradă, transformând strada într-un pol de atracție”, a spus Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, cu ocazia prezentării proiectului.

 

Cetatea Aradului – district cultural european

Una dintre cele mai importante atracţii ale oraşului va fi, în următorii ani, Cetatea Aradului, obiectiv care se doreşte să fie transformat în district cultural european. „Este foarte important când spunem că avem, astăzi, fortăreața noastră. După ani și ani de lupte cu Ministerul Apărării Naționale, Aradul a preluat, cu documente, Cetatea Aradului. Cetatea Aradului înseamnă și o provocare și un avertisment. Trebuie să știm să ne păstrăm patrimoniul, iar provocarea este să vedem cum investim acolo. În proiectul nostru, am bugetat peste 50 de milioane de euro pentru investiții proiecte culturale, printre care şi reconversia Cetăţii Aradului, care înseamnă investiţii de peste 200 de milioane de euro, pentru că trebuie să regândim acel spațiu, să-l transformăm într-un district cultural european“, a mai adăugat primarul.

 

Scuterul inteligent de la Arad

În cadrul evenimentului de prezentare a dosarului de candidatură a fost prezentat un scuter inteligent, care funcţionează printr-o o soluție tehnică despre care se spune că a fost inventată la Arad, fiind considerat un mijloc de locomoție al viitorului. Scuterul nu are accelerație, poate porni de la telefonul mobil în momentul în care cel care îl conduce se apropie de el cu ajutorul senzorilor care detectează mișcările corpului. La prima atingere cu piciorul scuterul intră în treapta întâi de viteză și apoi în treapta a doua și a treia.

De asemenea, societăţile Astra Vagoane Călători şi Wine Princess şi-au manifestat, public, susţinerea pentru proiectul Arad – Capitală Culturală Europeană 2021.

Dosarul candidaturii a fost finalizat, iar la începutul lunii octombrie, într-o ședință a Consiliului Local Municipal, va fi aprobată finanțarea pentru fiecare obiectiv.

Echipa municipalității şi a Asociaţiei „Arad – Capitală Culturală Europeană” se va deplasa la București pentru depunerea dosarului la Ministerul Culturii, iar în decembrie va susține candidatura în fața juriului.

Pentru a marca festiv lansarea proiectului, Primăria Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură Arad au organizat, vineri, în centrul Aradului, concertul rock simfonic cu Cristi Minculescu, trupa Iris, Maia Morgenstern şi Felicia Filip.

Paula Bulzan

 

1 COMENTARIU

  1. Propun ca, cu acest prilej, turistii straini (culturali) sa fie dusi in zona str. Marului + fosta fabrica de caramizi de la Ceala. In mod sigur, asa ceva nu vor avea ocazia sa mai vada in Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.