În sfârșit se dă start unuia dintre cele mai ample proiecte pe sănătate și anume, modernizarea Cardiologiei și înființarea Cardiologiei Intervenționale la Spitalul Județean.
Proiectul – de importanță majoră, o investiție la fel de amplă precum construirea Spitalului de Pneumologie și TBC – este în fază de proiectare. Astfel, conducerile celor două instituții – Consiliul Județean Arad și Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad au contractat serviciile de proiectare, faza DALI, iar acum se lucrează la finalizarea documentației ce va fi depusă pentru obținerea finan­țării necesare prin Programul INTERREG VA Ro-Hu, „Reabilitarea serviciilor spitalicești în domeniul medicinei cardiovasculare la SCJU Arad, etaj 5, Corp C1.”.
„Încă de la începutul mandatului meu am solicitat conducerii Spitalului Clinic Jude­- țean de Urgență Arad să gă­sească o soluție pentru modernizarea Secției Cardiologie pentru că una dintre cele mai importante cauze a mortali­tății în județul nostru o repre­zintă bolile cardiovasculare. Am avut mai multe consultări cu medici specialiști și am în­țeles că secția este la un nivel de dotări care nu corespunde cerințelor actuale, de aceea susțin proiectul conducerii spitalului de a moderniza Cardiologia și de a înființa Compar­- timenul de Cardiologie Intervențională, chiar la un nivel care să poată atrage și pacienți din alte județe. Pentru asta Consiliul Județean Arad accesează fonduri europene, investind milioane de euro ca arădenii să beneficieze, la ei acasă, de servicii medicale pentru care astăzi se duc în străinătate”, a susținut Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Aproximativ 60% dintre decesele înregistrate anual în țară sunt datorate acestor boli, un procentaj net mai mare comparativ cu media de 46% a țărilor din Uniunea Europeană. În rândul bolilor cardiovasculare, boala cardiacă ischemică și accidentele vasculare cerebrale sunt principalele cauze de deces în România.
Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, ec. Carmen Lucuța, a declarat, referitor la înființarea Compartimentului de Cardiologie Intervențională că: „Din cauza numărului tot mai mare al persoanelor care suferă de boli cardiovasculare, preocuparea noastră, a conducerii spitalului, a medicilor cardiologi și a Consiliului Jude­țean Arad a fost de a găsi soluții care să vină în sprijinul populației județului nostru. Proiectul inițiat de noi, se re­feră atât la reabilitarea Secției Clinice Cardiologie, cât și la înființarea de servicii medicale cardiologice, inexistente în momentul de față, în județul nostru. Prin acest proiect dorim ca pe lângă oferirea unor condiții hoteliere mai bune – reducerea numărului de pacienți în saloane, grup sanitar în fiecare salon – să oferim pacienților servicii medicale de cardiologie intervențională, absolut necesare în cardiologia actuală”
Investițiile prevăzute în proiect
În cadrul Secției Clinice Cardiologie se asigură în prezent servicii medicale pentru majoritatea urgențelor cardiologice: „Oferim servicii de îngrijire a pacien­ți­lor cu afecțiuni cardiace acute, care necesită spitalizare, aceas­ta însemnând cam toate urgențele cardiologice: infarctul miocardic, embolia pulmonară, tulburările de ritm, insufici­ența cardiacă acută și insuficiența cardiacă cronică acu­- tizată. Acordăm îngrijiri prin monitorizare continuă iar în cadrul Compartimentului de Terapie Intensivă Coronarieni acordăm servicii de terapie intensivă pacienților aflați în stare gravă. Ca și investigații paraclinice, efectuăm ecocardiografie Doppler color, eco­cardiografie transesofagiană, ecografie Doppler vasculară (arterială și venoasă), monitorizare Holter EKG și a ten­siunii arteriale”, a susținut dr. Adina Pop Moldovan, medicul șef al Secției Clinice Cardiologie.
Proiectul prezentat inițial de ec. Carmen Lucuța, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, anul trecut, în planul de management, prevede reabili­tarea spațiilor existente, amenajarea Compartimentului de Car­- diologie Intervențională, dotarea cu aparatură corespunzătoare standardelor actuale precum și asigurarea de personal medical specializat pentru cardiologia intervențională.
Dr. Mircea Onel, directorul me­dical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad este de părere că: „Serviciile oferite de noi nu sunt complete – ne lipsește o verigă foarte importantă în tratarea pacientului cardiovascular și aceasta este cardiologia intervențională. În urmă cu ceva timp aceste servicii de cardiologie intervențională exis­tau numai în institutele cardiologice special înființate în centrele universitare tradițio­nale, dar în ultimii ani aceste servicii au apărut și s-au dezvoltat și în spitale județene precum cele din Brașov, Sibiu sau Oradea. Ținând cont de numărul mare al persoanelor diagnosticate cu boli cardiovasculare în județul Arad, consider că este absolut necesară înființarea acestui compartiment în cadrul spitalului”.

Recomandările redacției