mosneag-falca-proca-costin meszar1 biro-domide-vaczi-axente-negru-meszDezbaterea inițiată de Suporter Club UTA pe tema viitorului Bătrânei Doamne a reunit, ieri, toți factorii chemați să se implice în continuitatea clubului alb-roșu. În sala ce poartă numele regelui Ferdinand s-au reunit Dan Proca, Claudiu Negru, Colin Mesz (din partea SCU, pe post de gazde, cu Proca jucând și rolul moderatorului), Gheorghe Falcă, Ovidiu Moșneag, Ionel Costin (din partea conducerii orașului), Flavius Domide, Gabor Biro, Mircea Axente, Gyuri Vaczi (fotbaliștii UTA-ei de odinioară), Marin Lupaș, Lucian Popa (reprezentanții celor două universități arădene, „Goldiş” respectiv „Vlaicu”), Dan Măcinic (Direcția Județeană de Tineret și Sport Arad), Adrian Lucaci (președinte Asociația Județeană de Fotbal Arad), Florian Voinea (șeful Centrului de Copii și Juniori de la UTA). În fața lor, la invitația SCU, Alexandru Meszar a expus proiectul „UTA Bătrâna Doamnă”.
Meszar: „Fără salturi peste etape. Aradul nu trebuie să fie doar exportator de fotbaliști”
„S-a ales ca formă de organizare ONG deoarece e forma cea mai potrivită de a avea acces la fonduri nerambursabile. Asociația nu are niciun fel de restanțe financiare, iar obiectivele au fost îndeplinite: în anii precedenți s-au preluat sume mari din cheltuielile clubului UTA, iar echipele clubului au beneficiat de condiții optime pentru performanță”, a arătat Alexandru Meszar.
Cum proiectul UTA Bătrâna Doamnă (UTA II) a fost singurul ajuns la Suporter Club UTA după apelul lansat luna trecută, Meszar a trecut la subiect:„Echipa de seniori e una tânără, ajutată de doi-trei fotbaliști cu experiență mare. E dornică de afirmare, iar 98 la sută sunt jucători arădeni, cu staff arădean. Relația cu suporterii a devenit una po­zitivă pe parcurs, iar sondajele de opinie sunt, categoric, pentru acest proiect. Obiectivele noastre, pe ter­men scurt, mediu și lung, sunt bazate pe principiul step by step, fără sărirea etapelor. Asociația trebuie să crească odată cu stadionul, dorim colaborare cu Centrul de Copii și Juniori și cu Suporter Club UTA, iar în plan există crearea unei Academii de fotbal cu numele lui Iosif Petschovsky. Spun asta deoarece oamenii din sală știu că am un feeling deosebit pentru fotbalul copiilor și juniorilor și nu dorim ca Aradul să fie doar un exportator de fotbaliști. Mulțumim tuturor care au ajutat la strategie, ea poate fi dezvoltată. Așteptăm sfaturi, opinii, chiar indicații”, a conchis Meszar.
Moșneag: „Un nucleu format din arădeni”
Prezentarea lui Alexandru Meszar, care a inclus un scurt istoric al UTA-ei Bătrâna Doamnă (atât ca ONG cât și ca echipă) și prezentarea obiectivelor, a fost urmată de poziția lui Ovidiu Moșneag, venită să confirme susținerea pe care un asemenea proiect a găsit-o în rândul administrației locale din Arad. „Timpul e aliatul celor care au lucrat corect. Au fost fricțiuni la început, dar am dovedit, în timp, că am lucrat corect, cinstit, nu am avut nimic de ascuns. Mă bucur că suntem împreună și tragem la aceeași căruță, cum se spune, ca UTA să redevină ceea ce a fost. Trebuie să respectăm blazonul, numele, să facem cunoscut și celoralți despre pașii pe care îi facem. S-a spus mai devreme că 98 la sută din echipa UTA Bătrâna Doamnă sunt arădeni. Asta ne-am dorit, să fie o echipă a Aradului. La un moment dat, când vom ajunge la performanță, probabil nu vom mai avea 98 la sută, dar vom avea un nucleu, un suflet mare, format din arădeni. UTA în momentele cele mai mari a avut acel nucleu care i-a stimulat pe toți care au venit în această echipă”, a punctat Moșneag.
Costin: „ONG-ul, gândit la triumviratul CLM – CJA – UVVG”
Firul a mers mai departe către Ionel Costin, actualul vicepreședinte al Old-boys UTA Arad: „Ne bucurăm toți de această întâlnire. Ne aducem aminte de acel blestemat an, 2006, când echipa noastră de suflet a căzut în Divizia C. Poate că atunci s-a stopat o etapă din evoluția echipei UTA. Ceea ce puțini știu, începând cu 2009, s-a făcut un triumvirat, între Consiliul Local Municipal, Consiliul Județean și Universitatea de Vest Vasile Goldiș, pentru susținerea UTA-ei. Odată cu înființarea acelui SA s-a înființat și ONG-ul UTA Bătrâna Doamnă, iar 90 la sută din banii obținuți din proiecte au mers către echipa UTA. Trebuie să salut școala de fotbal care se dorește a fi înființată cu numele celui mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor”.
Universitățile și DJTS arată deschidere
Ambele instituții arădene de învățământ superior au răspuns prezent solicitării SCU. Prin Lucian Popa, Universitatea „Aurel Vlaicu” a transmis că sprijină proiectul prin mijloacele avute la dispoziție: „Sportivii vor putea să-și continue activitatea într-un cadru foarte bine organizat”.
Marin Lupaş a fost mesagerul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, subliniind că strict în această calitate participă la întâlnire (fostul președinte al UTA-ei e și consilier local): „Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” va sprijini pe mai multe planuri fotbalul. Proiectul prezentat de domnul Meszar e un început cu respnsabilitate mare. Întotdeauna sunt valabile și sugestiile, dar contează asumarea responsabilității și curajul de a face performanțe. În perioada scurtă de la UTA am mers pe principii serioase cu toți colaboratorii. Când toate aceste aspecte sunt îndeplinite, nu pot decât să ducă la succes și la performanță. Dacă proiectul se face cu oameni onești, morali și curajoși, cu siguranță va reuși. Oare de ce s-a ajuns într-o situație de genul ăsta? De fiecare dată după un ciclu de patru ani s-a întâmplat la fel. Le urez succes și să sperăm că lucrurile se vor schimba în bine în ceea ce privește activitatea fotbalistică de la clubul UTA”.
Pe aceeași linie a fost și reprezentantul DJTS la dezbatere, Dan Măcinic:„Am ajutat clubul și în trecut, vom continua să sprijinim UTA din toate puterile noastre”
Lucaci: „Trebuie făcut tot posibilul ca UTA să renască”
„Totdeauna UTA a reprezentat vârful de performanță în Arad. Performanțele au venit în urma unei bune organizări și unor jucători de excepție, mulți dintre ei sunt aici, în sală. UTA a reprezentat o stare de spirit, a fost unică, a trăit în inimile suporterilor indiferent de cum s-a numit, ITA, Flamura Roșie, UTA. Din păcate, îi dau dreptate domnului Lupaș, datorită unei proaste organizări, Aradul e mereu nevoit să revină la momentul zero. Dar, dacă azi performanța sportivă e pusă în seama nepriceperii arădenilor, sub nicio formă acest lucru nu trebuie să fie luat ca o nepăsare. Trebuie făcut tot ce e posibil ca UTA să renască, respectând legile țării și regulamentele sportive. UTA trebuie să fie a arădenilor”, a fost punctul de vedere al lui Adrian Lucaci, câștigător recent al alegerilor pentru postul de preșe­dinte al AJF Arad.
Vaczi: „Ajunge cu umilința”
Fostul fotbalist al Aradului și actualul președinte al trupei de veterani a UTA-ei a salutat inițiativa. „Am fost umiliți destul în trecutul apropiat. Am așteptat momentul să ridicăm mâna toți factorii de decizie din Arad și, împreună cu suporterii, să pornim la drum. Nu e o rușine să pornim din Liga a IV-a. Cred că oamenii vor veni aproape de noi pentru că brandul UTA e în inimile arădenilor. E un moment frumos. Noi, prin old-boys, am făcut mereu propagandă acestui club, vrem în continuare să facem la fel, fostele glorii să le povestească copiilor, să le arate poze, să vadă un stadion plin. Suntem bucuroși că UTA redevine a Aradului. Dacă punem suflet, putem rezolva foarte multe probleme”, a spus Gyuri Vaczi.
Generația Feyenoord, la cuvânt
Tranșant, ca de obicei, Gabor Biro a indicat că e momentul trecerii la fapte. „UTA trebuie să existe și, dacă suntem uniți, vom reuși. Dacă asta dorim, dacă ăsta e viitorul, hai să trecem la concret și să punem lucrurile la punct! Să nu uităm că și datorită lui Dorel Cura putem vorbi azi despre o variantă de viitor. A fost cândva contestat, dar bine a făcut! Nu putem să contestăm ce a făcut, eventual putem să punem umărul și, cum a zis Lucaci, UTA e a Aradului”.
A continuat Flavius Domide: „Aș dori să ne întâlnim și peste 6 luni, să vedem dacă facem bine ce facem. Eu sper că da. Există în Arad un nucleu de tineri foarte buni, cei antrenați de Gaica și de Nagy oferă o perspectivă foarte bună, care trebuie antrenată mereu”. Mircea Axente, co-autorul golului istoric marcat în poarta lui Feyenoord: „N-am crezut niciodată că UTA ajunge în situația asta, deși am făcut parte 20 de ani din club, am trecut prin toate etapele. Ce e de făcut ca să se ajungă din nou la performanță și rezultate: numai plecând de la un Centru de Copii și Juniori puternic, din care, în fiecare an, cel puțin un jucător să promoveze la echipa întâi. Cred că acest lucru se poate face”.
Proca: „Direcția dorită de atâta timp”
După intervenția primarului Gheor­ghe Falcă, pe care o vom prezenta într-un alt material, în scurt timp, Dan Proca a tras concluzia: „Ne îndreptăm spre direcția dorită de atâta timp. Ne bucurăm că există atâția oameni care vor UTA parte din comunitate arădeană, care știu ce înseamnă mândria de a fi arădeni și utiști”.
În cursul săptămânii viitoare, Suporter Club UTA va mai organiza o dezbatere pe tema viitorului UTA-ei, apoi își va face publică opţiunea.
(S.A.)

Recomandările redacției