Mulți dintre arădeni au auzit de Sever Bocu, dar și de monumentul ,,Crucea lui Bocu” din orașul Lipova.  Monument ridicat pe una dintre colinele dealurilor Lipovei, în anul 1933, în partea de răsărit, de către Sever Bocu, cel ce a fost politician, economist, ziarist, redactor la ziarul „Tribuna” din Arad, unul dintre fruntașii Partidului Național Român, ulterior Partidul Național Țărănesc, deputat reprezentant al Banatului, apoi ministru în guvernul lui Iuliu Maniu. Monumentul reprezintă un omagiu adus memorandiștilor care în 1894  au fost judecați și condamnați de autoritățile maghiare, pe motivul că cereau drepturi pentru populația română din întreg Ardealul.

 De câteva zile, pe toate grupurile de socializare ale lipovenilor, pe pagina oficială a primăriei Lipova, dar și în câteva publicații arădene, au apărut imagini cu inaugurarea acestui monument, cu o valoare istorică de necontestat pentru localnici și nu numai. Frumoasă și bună inițiativă, până la urmă, însă această festivitate a creat o serie de controverse în rândul cetățenilor Lipovei.  Prima nemulțumire a locuitorilor, a fost că la festivitate au fost invitate doar personalități politice, neținând cont de vreun profesor sau istoric din zonă. Aceștia fiind ignorați de la ,,marea inaugurare”. ,,Pur și simplu  îți creează o stare de nemulțumire. A fost reparat un monument al orașului. Un lucru normal, într- un oraș normal. De aici până la propaganda care a fost făcută, este cale lungă. Zeci de postări și redistribuiri de postări, de parcă s- ar fi construit cine știe ce edificiu? La sfințire în afară de soborul de preoți și consilierii PSD nu a fost invitat nimeni. Este normal să nu inviți profesorii ( măcar cei de istorie), copiii și alte asociații? Chiar oamenii simpli, puteau fi invitați. Au venit în schimb marii conducători de la Arad, ai PSD, în frunte cu ,,localnicul” Fifor. Păcat domnule actual primar. Cu tot respectul dar sunt profund dezamăgit de dumneavoastră”, scrie un cetățean din Radna, depre evenimentul mult mediatizat, de către primăria orașului.

În al doilea rând, o parte dintre lipoveni sunt revoltați de faptul că, această zonă, cu o panoramă superbă asupra orașului și cu o semnificație aparte, ar trebui să fie un loc de meditație, nu un loc unde se fac mici și gratare. Cu toate acestea, festivitatea a adus și felicitări edililor, pe paginile de socializare, mulți dintre cei care aduc asemenea felicitări, probabil,  nu cunosc cine a fost Sever Bocu și ce a reprezentat pentru oraș, dar iubesc micii și berea. ,,Foarte bine că s-a renovat, s-a pus în valoare, s-a refăcut placa. Nu înțeleg ce înseamnă inaugurare oficială. A cui inaugurare? Că doar nu a monumentului!!! Și ar mai fi ceva,  mi se pare cel puțin deplasată ideea de a face aici o zonă de recreere, cu grătare(!!!). Condamnam mai anii trecuți, pe cei ce făceau grătare în interiorul zidurilor cetății de la Șoimoș și acum inaugurăm cu fast o astfel de zonă la Crucea lui Bocu, loc ce ar trebui să ne îndemne la reculegere, la meditație asupra istoriei acestor locuri, la a onora memoria martirilor. Domnilor, e prea de tot”, spune o localnică, cunoscătoare a istoriei locului, revoltată de toată povestea.

În al treilea rând, o parte a lipovenilor s-a sesizat, primind și un mesaj pe adresa redacției în acest sens, că la eveniment, mulți dintre participanți, nu purtau măști de protectie, cu toate că, suntem în plină pandemie și avem obligația de a purta masca și în spațiul public. ,,De curând a avut loc un alt eveniment, pentru poze, la care au participat autoritățile locale din orașul Lipova. Se poate vedea din poze, cum mulți nu purtau mască. Cum e posibil așa ceva și de ce nu a luat atitudine poliția?”, ne transmite un locuitor al Lipovei revoltat.

Ne întrebăm și noi, la fel ca acest locuitor, cum e posibil să nu porți mască, atât timp cât legea impune acest lucru și unde au fost reprezentanții poliției, de le-a scăpat acest ,,mic detaliu”?

 În rest toate bune, pentru lipoveni, se vor putea relaxa de acum,  la un mic și o bere la umbra crucii marelui Sever Bocu.

 

  • Petre N spune:

    ci ca placa memoriala e ASEMENA cu cea originala ?????!!!
    VA ROG cautati imagini cu placa memoriala veche (pe linga ca era marmora alba, era COMPLET alte inscrisuri/format parca)
    Momentan nu o mai gasesc pe net (poate au purificato…. ‘noi suntem obiectivi, nu spalam kreeree) dar sigur mai sunt imagini cu ea.
    PUBLICATI placa memoriala de pe cruce VECHE versus NOUA , Nu mai stiu ce scria dar tare’s curios „care era baiul” cu ea….

  • pavlov spune:

    foarte frumos, pacat ca nu au fost invitati „la liber” inainte cu o saptamina lipovenii macar (cu respectarea masurilor sanitare..)
    Nu conteaza ca se fac mici si alte ‘chefuri’ important sa vizitezi sa ‘rumegi’ rolul monumentului macar juma de minut, si sa parasesti zona fara MIZERIE SI STRICACIUNI

  • Lubalu spune:

    Baluba, nici un commmment, toti cu invirteli si arbeit.., ofof

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției