Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, prin care proprietarii care locuiesc în imobile încadrate în clasele de risc seismic au obligaţia să ia măsuri ca să reducă riscul la cutremur.
Proiectul adoptat pe 26 iunie de Camera Deputaţilor, cu 273 de voturi „pentru”, două „împotrivă” şi patru abţineri a fost promulgat, joi, de şeful statului, anunţă Administraţia Prezidenţială, informează Mediafax.
Legea are ca scop eficientizarea administrării locuinţelor, în cazul blocurilor, caselor cu curte comună sau ansamblurilor reziden­ţiale. „Proprietarii construcţiilor, persoane fizice sau juridice, şi asociaţiile de proprietari, precum şi persoanele juridice care au în administrare construcţii încadrate în clasele de risc seismic şi/sau afectate de seisme, sunt obligaţi să ia măsurile prevăzute de lege pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor”, se arată în articolul 32, alineatul (5) al Legii promulgate.
Legea conţine şi prevederi cu privire la modificarea faţadei clădirilor colective supraetajate. „În cazul condominiilor de tipul imo­bilelor colective multietajate, modificarea aspectului faţadei se face numai în mod unitar pe întreg condominiul, indiferent de numărul asociaţiilor de proprietari constituite pe scări sau tronsoane, în baza unei documentaţii tehnice elaborate în condiţiile legii, de către arhitecţi cu drept de semnătură şi cu res­pectarea prevederilor legale în vigoare privind autorizarea exe­cutării lucrărilor de construcţii“, potrivit sursei citate.

Recomandările redacției