O dezbatere care a apărut în spațiul public de curând este cea a delimitării sectorului privat de cel public în domeniul Sănătății, inclusiv privind interzicerea medicilor de a lucra concomitent în cele două sectoare. Deocamdată, nu a existat nicio reacție din partea ministrului Sănătății vis-a-vis de acest subiect, dar la începutul acestei luni, Sorina Pintea declara că specialiștii MS lucrează la o nouă Lege a Sănătății, care vizează între altele și schimbarea modalității de finanțare. De Ziua Mondială a Sănătății (n.r. – 7 aprilie a.c.), Raed Arafat a propus ca medicii și asistenții să nu poată să lucreze și la stat și la privat. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență susține că e necesară stabilirea unor reguli foarte clare cu privire la delimitarea sectorului privat de cel public, care să meargă până la interdicția de a lucra simultan în ambele sectoare.  „Pasul de a creşte veniturile personalului din sănătate este unul foarte important însă acesta trebuie să vină şi cu alte măsuri, una şi cea mai importantă din punctul meu de vedere este delimitarea sectorului privat comercial de cel public şi stabilirea unor reguli foarte clare care să ajungă chiar şi la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoare, neştiind niciodată dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi dacă într-adevar acesta deserveste interesul pacienţilor corect sau încearcă să-i plimbe între cele două sectoare şi să-i facă să plătească cât mai mult posibil fără a ţină cont de posibilităţile lor şi problemele lor. Dacă până acum venitul era motivul pentru care spuneam că nu se poate pune o delimitare între cele două sectoare cred că acum a venit momentul să ne gândim la acest aspect pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme din sistemul sanitar românesc şi care duce direct sau indirect la apariţia unor inechitabilități şi a unor abuzuri faţă de pacient şi familiei acestuia. Indiferent de discuţiile despre salarii şi sporuri din aceste zile, în general veniturile încep să atingă un nivel decent şi suficient de ridicat astfel încât să fie momentul zero pentru a decide între a lucra într-un sector sau altul dar nu paralel în cele două”, susține Raed Arafat.  Mai multe organizații de pacienți și conducerea Colegiul Medicilor din România sunt împotriva afirmațiilor lansate de Raed Arafat.

„Complementaritate pentru neajunsurile sistemului public”

Adrian Wiener, fost manager al Spitalului Județean Arad, actualmente senator USR, e de părere că sistemul public și privat trebuie să fie complementare. „Profesia e una liberală. Nu cred că trebuie să plecăm de la premiza faptului că medicii sunt infractori, hoți. Sigur, trebuie să existe o metodologie a exercitării profesiei, astfel încât să nu existe conflicte de interese în ceea ce privește atitudinea față de pacient și munca în cadrul contractului cu Casa, în ceea ce privește cabinetul privat. În general, sistemul public adresează serviciile din pachetul minim, servicii specifice și limitate și finanțate într-o cantitate necorespunzătoare, pentru că există lista de așteptare și la medici și la efectuarea unor proceduri sau investigații medicale, astfel încât mediul privat în medicină trebuie să ofere complementaritate pentru neajunsurile sistemului public. Programul de lucru trebuie disjuns în mod categoric să nu se suprapună, dar este exercitarea unui drept consituțional, dreptul la muncă. Cred că acestă măsură e de natură să arate mușchii Statului, nu să reglementeze în mod benefic pentru pacienți. Cele două sectoare trebuie să fie complementare nu diferențiale. Există elemente care spun că pacienții au un grad de satisfacție foarte scăzut în ceea ce privește sistemul public. El poate fi degrevat de existența sistemului privat. Nu mi se pare deloc benefică această măsură.  Medicii trebuie să aibe dreptul să lucreze după-masa”, a declarat Adrian Wiener.

„Îngrădirea drepului la muncă”

De asemenea, reprezentanți ai sectorului privat consideră că această măsură ar fi o încălcare a dreptului la muncă. „Nu suntem în situația în care să ne afecteze. Nu avem medici care să lucreze și în sistemul public. Fiecare este liber să lucreze după-masa unde dorește, e vorba de dreptul la muncă și o astfel de lege ar fi o îngrădire a dreptului la muncă. În orice caz, sistemul privat și public nu ar trebui văzute ca fiind în concurență și ar trebui să conlucreze împreună”, a afirmat dr. Ionela Lazăr, directorul Centrului Medical Laser System. Deocamdată, nu există un proiect de lege care să-i oblige pe medici să aleagă între stat şi privat.

Recomandările redacției