Zeci de mii de români, din țară și de peste graniță au fost consternați la auzul celor declarate de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care vrea permis de muncă limitat, pentru cei care își câștigă pâinea peste hotare. Acesta și-a ridicat practic românii în cap, după ce s-a declarat un adept și initiator al unor măsuri care să limiteze drepturile românilor care muncesc afară. Un val de revoltă a stârnit ministrul, pagina personală de facebook a acestuia devenind în câteva ore un „perete“ pentru răbufniri din adâncă frustrare și indignare.

Propunerea ministrului de Finanţe privind permisele de muncă pe perioadă determinată i-ar afecta major pe români care își câștigă traiul în străinătate.

Au renunțat la viața de acasă în căutarea unui trai mai bun, iar din câștigurile lor trimit miliarde de euro în țară. Dacă ar fi să o luăm după date oficiale, banii acestora susțin mult economia. Inițiativa ministrului nu este o simplă măsură…austeră, ci una care ar încalca dreptul fundamental al liberei circulații, drept garantat în Uniunea Europeană. „Până și o persoană cu IQ redus știe că această inițiativă nu are cum să fie pusă în practică. Ne-am revolta pe capete“, „Am plecat să muncim pentru că nu ne putem descurca cu banii de aici. Aș vrea să îl văd cum face față la ce fac zilnic, zeci de mii de români“, sunt doar câteva dintre postările celor revoltați.

Zeci de mii de arădeni sunt plecați peste graniță la muncă, potrivit reprezentanților instituțiilor care se ocupă cu acest domeniu de activitate. În timp ce unii se mai întorc, pentru a investi în ceva, în țară, alte mii aleg să plece.

Sacrificii și eforturi pentru munca peste graniță

Dorința de a găsi un loc de muncă bun peste hotare i-a costat pe unii bani și suferință, întrucât așa zisele companii de intermediere și consultanță pentru munca afară – false firme de plasare îi trăgeau în țeapă. Mulți arădeni care își puneau speranțele în falșii intermediari rămâneau și cu banii dați – ca și comision și clar, fără loc de muncă asigurat. „Numărul arădenilor care au plecat la muncă în alte țări este mare, dar un recensământ exact al acestora nu avem. Lunar, avem persoane care se interesează de serviciul EURES, prin intermediul căruia își pot găsi de muncă peste graniță. Dar numărul celor care își caută astfel de lucru nu este mare. Și asta pentru că cei mai mulți pleacă prin cunoștințe, prin prieteni. Mă refer la cei care sunt deja acolo. Existau multe firme false de plasare a forței de muncă, la care un număr mare de persoane apelau și plateau din păcate pentru nimic, false comisioane. S-au luat – prin inspectoratele de muncă și alte autorități, măsuri la nivel national vizavi de acești falși intermediari. Într-o perioadă, mulți arădeni veneau la noi să se intereseze dacă este adevărat că, prin agenție, prin EURES nu se percepe niciun comision pentru consultanță în găsirea unui loc de muncă. Era ca o refulare pentru ei, după ce mulți o pățiseră. Acum lucrurile s-au mai schimbat. Oamenii pot din fața calculatorului să acceseze acest serviciu sigur, Eures“, a spus Marinel Henteș, directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă  (AJOFM) Arad.

Tinerii pleacă după liceu afară

Potrivit unor date, numai anul acesta, din peste trei mii de absolvenți, peste 1.000 au ales să plece peste graniță la muncă, pe perioadă determinată sau nu. Trebuie spus că, mulți au reușit să plece cugreu, fie pentru că și-au lăsat familia acasă, fie pentru că nu aveau nici măcar bani de „start“, pentru locuință, pentru masă, până la primele câștiguri primate de la angajatorul străin. „Noi – AJOFM, derulăm un proiect la nivel de județ, pentru a vedea câte persoane fără serviciu sunt și care nu au fost până acum luați în evidența noastră. În fiecare localitate, cei de la primărie, poliție cam știu care familii, care persoane au plecat peste graniță. Și numărul este destul de mare. Din 3.400 de absolvenți, în jur de 1.600 nu au luat Bacalaureatul, dar nu s-au înregistrat la noi, pentru căutarea unui loc de muncă local sau pentru indemnizație. Cei mai mulți au plecat la muncă peste graniță. Și acestora, li se adaugă alte categorii“, a spus directorul AJOFM.

Dreptul la libera circulație

Toți cei plecați la muncă afară ar fi afectați de măsura propusă de ministrul Teodorovici, dacă s-ar pune în aplicare. Practic, potrivit acestuia, permisele de muncă ar trebui să fie pe o perioadă limitată, determinată. După ce acestea ar expira, oamenii ar trebui să își caute de muncă în altă parte.

„Unul dintre principiile din UE este dreptul la libera circulație. Nu poți îngrădi acest drept și în condițiile acestei inițiative, nu își va lua nimeni un asemenea angajament, printr-o rezoluție. Nu cred că va fi nimeni de acord. Până la urmă, totul se rezumă la economie, la profit. Forța de muncă din altă țară, ține în frâu populația acelei țări într-un fel. Și mă refer la salarizare. Pentru că cei din alte țări care muncesc într-o anume țară primesc salarii mai mici“, a conchis Marinel Henteș. Cei mai mulți arădeni sunt plecați în țări precum Germania, Austria, Spania și Italia.

Comisia Europeană a răspuns deja la declarațiile ministrului Finanțelor: „Dorim să vă reamintim că libera circulație a lucrătorilor este un drept fundamental în Uniunea Europeană, unul dintre pilonii pieței interne consacrați în tratate și, potrivit sondajelor, dreptul care se bucură de cea mai mare apreciere în rândurile europenilor“.

Recomandările redacției