Metoda Loverboy apare frecvent în comunicatele de presă DIICOT și  se referă la modul prin care traficanții de persoane se folosesc de atașamentul emoțional al unei femei pentru a o obliga să se  prostitueze. Atașamentul emoțional se dezvoltă pe perioada unor luni, poate chiar ani.

Potrivit unui articol de pe ziare.com, Loverboy mizează pe vulnerabilitatea victimei, o manipulează, în așa fel încât fata ajunge să creada ca nu mai poate trăi fără agresor. Foloseste „momeli” precum cadouri sau ieșiri în oraș la restaurante. Uneori, aceste tinere reușesc să rupă lanțurile. De multe ori, iubirea pentru agresor totuși rămâne. Perioada de refacere psihica este lungă, uneori imposibilă, și se face cu ajutorul specialiștilor.

Cele mai multe dintre fetele care ajung pe mâna traficanților de persoane provin din familii dezorganizate, frecvent cu un tată alcoolic, și caută suportul emoțional la o persoană pe care probabil o cunosc deja de ceva vreme. Se duc campanii de informare, însă prea puține. Nu te poți pune cu „dragostea”…

Diferența dintre mediile poate mai sărace din țara noastră și cele din statele occidentale este că acolo există o legislație vastă în domeniu, o jurisprudență stufoasă legată de orice situație de abuz și foarte multă informare în școli. Astfel, la o vârstă deja fragedă, o tânără poate recunoaște „schema” și se poate apăra.

Ni se pare adeseori că americanii sunt niște maniaci procesomani, iar o fată tânără din România poate trece prin toate astea fără să i se pară măcar neobișnuit. Poate ar trebui să mai lăsăm totuși superioritatea la o parte și să recunoaștem că orice fel de „vânătoare”, pe care o scuzăm ușor ca masculină, poate avea un impact devastator asupra unor tinere. În acest caz este vorba de o vânătoare mult mai gravă și nu doar banala vânătoare pentru sex. Este vorba de o vânătoare pe bani, în care tânăra devine pur și simplu ceva ce nu ar trebui să fie la vârsta ei și intră în situații vădit periculoase.

Din nou ne întoarcem la educație. Lipsa ei, necesitatea ei. Ne întoarcem la situații în care părinții nu își fac datoria și trimit fete, pe care am putea să le numim copii, direct în ghearele lupului. Veți spune că tinerii oricum nu ascultă de părinți, dar cred că ar fi mai atenți dacă li s-ar vorbi cu mai multă tandrețe și dragoste. Părinții, dascălii și chiar statul trebuie să îi instruiască mai mult pe tineri și să îi lase să își construiască o experiență de viață încă de când sunt mici, nu doar de a-i controla și a le spune ce să facă. Nu de alta, dar n-am vrea ca tinerele să găsească instruirea și dragostea  în brațele unui impropriu numit loverboy și să „cadă în plasă” încă de la prima scăpare.

Recomandările redacției