Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au desfășurat o acțiune de control care a avut drept scop verificarea respectării prevederilor legale privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice. Au fost controlaţi 367 de operatori economici, valoarea produselor controlate fiind de 14.916.686 lei. De menționat că la 136 de operatori economici s-au depistat diverse abateri. Astfel, au fost aplicate 161 de sancţiuni, dintre care 107 avertismente şi 54 amenzi contravenţionale, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la 221.400 lei. De asemenea, s-au dispus 25 de măsuri de oprire temporară de la comercializare, pentru produse cu abateri în valoare de 124.091 lei.

La nivelul județului Arad au fost descoperite abateri de informare a consumatorilor, în momentul vânzării de echipamente electrice şi electronice, cu privire la timbrul verde (costurile colectării, tratării şi eliminării în condiţii de protecţie a mediului), prin evidenţierea separată a acestor costuri. Au mai fost depistate abateri de informare a consumatorilor, cu privire la obligaţia de a colecta separat deşeurile de echipamente electrice şi electronice şi de a nu le elimina. De asemenea, au fost și abateri cu privire la legalitatea funcţionarii, afişarea în mod vizibil a denumirii unităţii, a codului unic de înregistrare la registrul comerţului, din care să rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societăţii pentru care este autorizată să funcţioneze, precum şi afişarea şi respectarea orarului de funcţionare, afişarea preţurilor şi tarifelor, în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit.

Sfaturi pentru consumatori

În aceste condiții, consumatorii trebuie să ştie că deşeurile de echipamente electrice şi electronice se colectează selectiv. „Pentru asigurarea calităţii mediului, consumatorii trebuie să predea deşeurile de echipamente electrice şi electronice din gospodăriile particulare, la punctele de colectare indicate de primarii sau de asociaţiile de gestionare a recuperării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice. Consumatorii pot preda în mod gratuit deşeurile de echipamente electrice şi electronice, la magazine, în momentul achiziţiei unui produs nou din aceeaşi categorie. Consumatorii trebuie să ştie că prezenţa simbolului „pubela cu roţi barata cu două linii în formă de «X », aplicat pe un echipament electric sau electronic, îi atenţionează că au obligaţia de a nu elimina deşeurile de echipamente electrice şi electronice ca deşeuri nesortate ci de a le colecta selectiv. Consumatorii trebuie să ştie că, în cazul în care, din cauza dimensiunii echipamentului electric sau electronic sau a modului de funcţionare a acestuia, aplicarea simbolului pe echipament nu este posibilă, simbolul se va găsi pe ambalaj, pe instrucţiunile de utilizare şi pe certificatul de garanţie al echipamentului electric sau electronic în cauză”, susțin reprezentanții ANPC.

(L.Ș.)

Recomandările redacției