cjpcComisarii arădeni de la Protecţia Consumatorilor au dat o lovitură grea comercianţilor de apă minerală care nu respectă legea. În urma unor controale a fost retrasă de pe piaţă o cantitate de peste 67.000 de litri.
„Conform programului de control aferent trimestrului al III-lea 2013, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Arad a desfăşurat o acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale privind modul de comercializare şi etichetare, prezentare şi publicitate a apelor minerale naturale, ape minerale naturale, ape de izvor. Au fost verificaţi 30 de operatori economici, la 22 dintre aceştia descoperindu-se o serie de abateri”, susţine Gheorghe Iancu, comisarul şef adjunct al CJPC Arad. Acesta mai susţine că au fost aplicate 17 amenzi contravenţionale, în valoare de 66.000 de lei. „Cantitatea controlată a fost de 230.487 litri, fiind descoperite abateri la 67.309 litri. Cantitatea retrasă de la comercializare a fost de 67.287 litri, în valoare de 35.099 lei”, a mai spus Iancu.
În ceea ce priveşte neregulile găsite, acestea au constat în neînca­drarea în data durabilităţii minimale declarată de producători; neafişarea preţurilor de vânzare sau a preţurilor de vânzare pe unitatea de măsură; comercializarea apei de masă cu ilustraţii (brazi, vârf de munte) pe eti­cheta produselor, contrar prevederilor legislaţiei în vigoare; lipsa informaţiilor referitoare la denumirea şi adresa producătorului sau a ambalatorului, dar şi neînscrierea compoziţiei chi­mice. Comi­sarii au mai descoperit produse cu elemente de identificare caracterizare redactate incomplet, depozitate în condiţii necorespunzătoare şi fără ca data limită de consum să fie înscrisă în acelaşi câmp vizual cu sintagma „a se consuma de pre­ferinţă înainte de…”

Recomandările redacției