Peste 1.200 de controale care s-au lăsat cu sute de amenzi și sancțiuni au întreprins inspectorii de Protecție a Consumatorului, în prima parte a acestui an.
În primul semestru al acestui an, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului a înregistrat un număr de 1.206 sancțiuni efectuate, din care, 20 în colaborare cu Direcția Sanitar-Veteri­- nară, Inspectoratul de Poliție și cu inspectorii ANAF. S-a pus accent pe respectarea dispozițiilor legale pentru protecția consumatorului, iar cele mai multe acțiuni de control s-au derulat pe piața de producători, importatori, distribuitori, vân­zători, prestatori de servicii, inclusiv servicii financiare. „S-a ac­ționat pentru depistarea și sancționa­rea comportamentului contravențional al operatorilor eco­- nomici în relațiile cu consumatorii, fiind încheiat un număr de 566 de PVCC-uri (n.r proces verbal de constatare a contraven­ției), prin care s-au dispus sanc­- țiuni contravenționale – amenzi și avertismente, reprezentând 47 la sută din acțiuni”, a susți­nut comisar șef adjunct, dr. ing. Gheorghe Iancu.
Firmele, comercianții și producă­torii controlați de inspector s-au ales cu 257 de amenzi contravenționale. La 564.200 de lei se ridică amenzile aplicate, din aceștia bani o parte ajungând desigur ajung la bugetul statului. Cei care au scăpat de amenzi au primit sancțiuni sub formă de avertisment. Peste 300 de astfel de avertismente au fost aplicate.
Arădenii nu s-au sfiit să reclame diverse nereguli la Protecția Consumatorului, dar numărul reclamațiilor nu este foarte mare. Protecția Consumatorului a înregistrat 416 sesizări și reclamații. Cele mai multe au fost pentru diverse servicii nealimentare, urmate de reclamații pentru produse nealimentare și mai apoi, pentru produse aleimentare. Un număr de nouă sesizări au vizat nereguli la serviciile financiare. Demn de menționat că, autoritățile au considerat că o parte din reclamații și anume, 85 nu au fost întemeiate.

Recomandările redacției