Protest al medicilor veterinari la DSVSA Arad

0
527

În toate județele din țară, se pichetează sediile DSVSA, în intervalul orar 10-13, iar instituția la nivel central (ANSVSA) este pichetată de membrii Consiliului Național în același interval. Printre principalele nemulțumiri ale medicilor veterinari se regăsesc și neefectuarea plăților aferente lunilor august și septembrie, conform legii și neasigurarea echipamentelor de protecție în contextul răspândirii noului coronavirus și pestei porcine în județul Arad.

Având în vedere rata de infectare în județul Arad, ei nu pot merge în curți fără să fie echipați. Solicităm și prelungirea perioadei de efectuare a inspecțiilor în exploatațiile nonprofesionale. Totodată, acum, medicii au atribuții și competențe care exced prevederile legii. A fost promulgată legea prin care medicii primeau 10 000 de lei pentru fiecare circumscripție, lunar, s-a specificat că beneficiarii primesc suma, dar nu au primit niciun leu. Este vorba despre Legea 236 din 2019 și apoi, OUG din iulie 2020. Medicii au emis facturi, acum au ajuns și mai grav, au devenit și mai fragili, pentru că statul le ia banii pe TVA, asta după ce li s-au impus anumite dotări, dar nu li s-au dat sumele care li s-au spus. Autoritatea (n.r. – ANSVSA) nu a dat drumul la acești bani”, ne-a declarat Cornelia Indreica, președintele Colegiului Medicilor Veterinari, filiala Arad.

Ne-am îndreptat spre autoritatea județeană, pentru a găsi răspunsuri vizavi de blocajele care au avut loc la nivel central și pentru a afla ce a împiedicat punerea în aplicare a legii. „Nemulțumirile sunt mai vechi, pentru că vizează și tarifele negociate la semnarea contractelor de concesiune, prestări servicii, care nu s-au mai actualizat de multă vreme. Sunt sume care prin Legea 236, ar trebui să fie acordate de stat medicilor veterinari pentru susținerea activității sanitar veterinare, prin programul ANSVSA. Prin ordonanța de urgență a Guvernului, fiecărei circumscripții i se alocă o sumă în cuantum de 10 000 de lei. Pentru acordarea acestor sume trebuie să depună un decont care li se aprobă, dar pentru asta trebuiau să se facă niște acte adiționale. Lucrurile s-au blocat la nivel de autoritate, nu s-a găsit procedura care să fie legală și din punct de vedere al Finanțelor, de cheltuire a banului public. În primul rând, asta a fost ceea ce au reclamat, că nu li s-au acordat aceste sume, deși au fost asigurați că li se vor acorda în luna august. Am primit și instrucțiuni să plătim aceste sume conform facturilor și deconturilor depuse. Astfel, se caută soluții legale, ca oamenii să poată să-și intre în drepturi. Colegiul Medicilor Veterinari a decis să organizeze o formă de protest, care se rezumă la pichetarea DSVSA și a Prefecturii. Aici, au fost patru colegi care au dorit să atragă atenția și au anunțat că nu mai fac activitățile veterinare până nu intră în posesia banilor. Contractele de concesiune trebuiau modificate sau făcute acte aditionale, ca sumele respective să se acorde legal, însă au existat foarte multe dezbateri în sensul ăsta, economiștii au ridicat anumite aspecte, juriștii alte aspecte, iar la ANSVSA s-au găsit soluții de deblocare, teoretic soluția există la momentul acesta. Așteptăm să intre sumele în următoarele zile, pentru că s-au adunat nemulțumirile, iar nemulțumirea majoră e legată de tarifele care nu au mai fost actualizare de foarte multă vreme”, ne-a declarat Marcel Roșu, director executiv al DSVSA (Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.