Cristina Rus, o tânără mămică din Arad, a pus pe jar autoritățile județene, după ce i-a trimis, prin intermediul site-ului specialarad.ro, o scrisoare deschisă președintelui CJA, Iustin Cionca. Ce a făcut-o pe Cristina să ia o astfel de decizie? Femeia susține că a făcut acest lucru din cauza condițiilor inumane de la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean.

„Într-un salon de maxim șase metri pătraţi şi două paturi suntem, în scurt timp, patru mămici şi patru copii, cu patologii diferite. Bineînţeles, şi aceşti copilaşi proaspăt internaţi aşteaptă câte o oră, două, să vină cineva să le pună perfuziile. Pe secţie, există o singură asistenta. Nu există decât două dispozitive pentru agăţat perfuziile, aşa că ai noştrii copii stau bot în bot, o fetiţă tuşeşte pe a mea, la fiecare minut. Nimeni nu le spune acestor mămici nimic. Nici că trebuie să recolteze scaunul, nici că nu au voie să administreze copiilor lor lichide şi alimente. Nu li se dau oliţe, tăviţe pentru vărsături, nimic. Le fac eu tot instructajul, avusesem norocul să-mi dea toate informaţiile asistenta care ne-a făcut internarea şi care între timp ieşise din tură. Unuia dintre copilaşi nu-i merge bine perfuzia, în șase ore i s-a scurs undeva la 10% din ea. În condiţiile în care avea nevoie de rehidratare urgenţă”, scrie printre altele Cristina, făcând un adevărat rechizitoriu la adresa sistemului medical arădean. În încheiere a ținut să-i transmită lui Cionca că s-a simțit ca înt-un lagăr de exterminare.

 

Conducerea CJA susține că va face verificări

Scrisoarea tinerei nu a rămas fără răspuns. Pe de o parte, reprezentanții Consiliului Județean au dat publicității un comunicat de presă, în care se menționează că instituția cu pricina asigură finanțarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, nu și managementul acestuia. „Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, dl. Iustin Cionca, a fost sesizat, într-o scrisoare deschisă transmisă prin intermediul reţelelor sociale şi preluată de mass-media, cu privire la o reclamaţie vizând Secţia Infecţioase a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. În cadrul şedinţei operative de luni dimineaţa, de la Consiliul Judeţean, dl. Iustin Cionca a dispus verificarea sesizării de către aparatul de specialitate din cadrul Serviciului de Management al Spitalelor. Şeful serviciului, dl. Mihai Şeran, a fost mandatat să contacteze părţile implicate. Dacă sesizarea se confirmă, Consiliul Judeţean va solicita Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad luarea măsurilor disciplinare care se impun. Facem precizarea că instituţia noastră asigură finanţarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, nu şi managementul instituţiei respective, care revine exclusiv echipei manageriale desemnate. Consiliul Judeţean alocă fondurile către Spital conform solicitărilor, dar gestionarea resurselor financiare şi umane revine exclusiv managerilor SCJU Arad. Le solicităm, şi pe această cale, angajaţilor Spitalului, să manifeste respect faţă de drepturile şi demnitatea pacienţilor şi aparţinătorilor acestora, asigurând un act medical de calitate şi raportându-se cu empatie faţă de beneficiarii serviciilor medicale”, se arată în comunicat.

 

Mămicile s-au organizat

Pe de altă parte, un grup de mămici din Arad s-au solidarizat cu Cristina. Pe Facebook a apărut chiar un grup intitulat „Mămicile împotriva sistemului de Sănătate din Arad”, semn că revolta părinților este mare. „INTRAȚI PE GRUPUL MĂMICILE ÎMPOTRIVA SISTEMULUI DE SĂNĂTATE DIN ARAD!! ACOLO VOM STABILI CE FACEM MAI DEPARTE. Mămici, revin din nou. Sunt efectiv traumatizată de ce am trăit la Infecțioase și nu pot să nu fac nimic. Îi voi scrie o scrisoare deschisă lui Falca și o voi da la presă. Sunt mămici care vor să mă susțina în acest demers și eventual care să-și facă publică povestea? Nu se poate sa fie copiii noștri tratați ca în Africa!”, a scris Cristina Rus pe Facebook.

 

Mărturii din… spital

Astfel, mămicile au organizat, astăzi, un protest în fața Spitalului Județean, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la situația de acolo.

Cum era de așteptat, în față la Județean nu și-au dat întâlnire doar mămicile, alături de ele fiind și unii tătici și bunici. Toți au vorbit despre #ororile de la Secția de Infecțioase, fiind revoltați din cauza condițiilor și a lipsei de atenție din partea medicilor. „Am avut un bebeluș de zece luni care a fost internat cu diagnosticul rujeolă cu complicații. A fost internat la 9 dimineața, iar până a doua zi la ora 14 nu a venit nimeni să-l vadă. Am plecat acasă. Ulterior am făcut o plângere la DSP. Aveam să aflu că i s-a pus diagnosticul ca urmare a faptului că în județ era epidemie de rujeolă. În ceea ce privește condițiile de acolo, ce condiții să fie. Zero. Mai mult, în fișă i s-a trecut că i s-a dat perfuzii și medicamente, dar nu a primit nimicˮ, a povestit un bărbat.

Una dintre mămicile protestatare, Georgiana Finișan, a dat presei o fotografie din care se vede cum trei copii sunt obligați să doarmă în același pat. Susține că sunt copiii ei, care au fost internați, fiind diagnosticați tot cu rujeolă. „Am ajuns cu copiii la Urgențe, unde am stat trei ore. La un moment dat mi s-a spus că trebuie izolați, fiind suspecți de rujeolă. Deși fata cea mare nu avea cum să aibă rujeolă, mi s-a spus că trebuie și ea internată. Eu am fost amenințată cu Protecția Copilului, pentru că n-aș avea grijă de ei. Am stat în spital cu copiii, ei dormind toți trei într-un pat, iar eu pe un scaun de lemn, de m-am învinețit toată. Medicamente nu am primit. Am fost nevoită să le cumpăr de la farmacia de peste drum. La copilul cel mic, de un an și o lună, au venit să-i dea paracetamol pisat, deși nu accepta hrana. Când au văzut că a vomat, s-au enervatˮ, povestește femeia. În continuare, aceasta spune că a cerut rețetă pentru medicamente, dar nu i s-a dat. Din informațiile pe care le avem, pacienții internați care primesc rețete de la medicii spitalului își pot recupera banii dați pe medicamente. Acest lucru nu este văzut însă cu ochi buni de conducerile spitalelor românești…

Prezentă și ea la protest, Cristina Rus a povestit din nou că ceea ce a văzut la Secția de Infecțioase a fost de nedescris. „A fost pur și simplu un coșmar. Din câte am înțeles, acum le amenință pe asistente că vor fi penalizate la salarii. Aceasta nu este o soluție. O soluție ar fi să fie suplimentate posturile. Acum, am înțeles că toate cazurile au fost mutate la Pediatrie. Când am fost internată, am cerut și eu să fiu internată pe Pediatrie, dar nu s-a întâmplat acest lucruˮ, susține Cristina.

O altă mămică revoltată îi mulțumește Cristinei, că i-a deschis ochii, convigând-o să-și ducă copilul la spital, la Timișoara. „Mi-am internat copilul la 3 dimineața. Când am fost să-l văd, l-am găsit neschimbat. Mi-a spus că nu a mâncat până a doua zi. De când a fost internat, nu a fost văzut de un medic. A ajuns chiar să plângă după apăˮ, susține mămica.

 

Jandarmii, exagerat de vigilenți

În încheiere trebuie spus că protestul a fost supravegheat de un echipaj de jandarmi. Spre deosebire de manifestațiile antiguvernamentale, care au dus la blocarea traficului în mai multe zone ale orașului, manifestația din fața Județeanului a avut loc pe trotuar. Aici însă, jandarmii au fost exagerat de vigilenți, rugându-i pe protestatari să nu încurce circulația pe trotuar. Ar fi interesant de văzut de ce nu au procedat astfel și la protestele anterioare, când circulația mașinilor a fost blocată până la trecerea coloanelor de manifestanți.

  • Ionel Coşniceru spune:

    Oferta noua pentru anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu trebuie sa aveti experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerinte: cunostinte minime de utilizare a calculatorului (word, pdf, email, internet), seriozitate, lucru 2 ore pe zi, in timpul liber. Oferim seriozitate si un mediu excelent de lucru. Pentru a aplica și dvs la aceasta oferta, trimiteti mesajul APLIC la una dintre adresele de email ale departamentului de informatii: afacere.profi.deacasa@gmail.com

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției