protest nadlac 1Peste 100 de angajati ai Fiscului din  orașul Nădlac au declanșat ieri, un protest spontan, blocând Drumul Naţional 7. Oamenii au declarat că sunt nemulțumiți că sediul Fiscului și al Trezoreriei va fi mutat la Arad, ca urmare a reorganizării ANAF. Deoarece traficul a fost blocat, politiștii s-au deplasat la fața locului pentru a dirija șoferii pe rute ocolitoare. Alături de oamenii nemulțumiți s-a aflat și primarul din Nadlac, Vasile Ciceac, care a spus de săptămâna trecută că dacă situația nu se rezolvă vor avea loc proteste. Mai mult, la acea dată, în cadrul unei conferinţe de presă, Ciceac ameninţa că drumul va fi blocat „Sediul administrației este planificat să se mute la Arad, la 52 de km de Nădlac. Fiecare om ar trebui să meargă la Arad de la 1 septembrie. Am încercat să vorbim cu cei care decid acest lucru. Nu am primit niciun raspuns, dar vom merge mai departe. Am început cu acest protest spontan și vom continua. Nu e drept ca orice agent economic, orice locuitor care necesită o adeverință să se deplaseze la Arad. Vă dați seama ce înseamnă pentru cei cu venitul minim garantat, care în fiecare lună trebuie să-și refacă dosarul pentru a obține 120 de lei, să cheltuiască 50 de lei la un drum.”, a declarat primarul Ciceac. La acţiune  au participat aproximativ 100 de persoane din Nădlac, între care şi 13 angajaţi ai administraţiei fiscale, care urmează să-şi piardă locurile de muncă după desfiinţarea punctului de lucru din localitate. Protestatarii solicită autorităţilor să menţină în Nădlac un punct de lucru al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Arad, pentru ca localnicii să-şi poată plăti taxele local şi nu să fie nevoie să se deplaseze în Arad. Manifestarea s-a desfășurat timp de o oră. În tot acest timp, oamenii s-au plimbat prin centrul orașului și, deoarece nu aveau autorizație să blocheze unul dintre cele mai circulate drumuri de la noi din țară, au găsit o metodă pentru a îngreuna traficul. Oamenii au traversat de nenumărate ori pe o trecere de pietoni aflată pe DN 7, provocând cozi de autovehicule pe ambele sensuri de circulație.
„Statul este obligat să acorde  astfel de servicii. Este o distanță enormă pentru toți contribuabilii care trebuie să își ia adeverință sau să-și facă declarații fiscale. Problema ar putea fi rezolvată printr-o colaborare cu administrațile publice locale care ar putea să își asume responsabilitatea de a susține financiar un birou”, a declarat un protestatar.  În plus, pe lângă protestele din stradă, autoritățile din Nădlac anunță că au demarat deja și strângerea de semnături, acestea urmând a fi trimise Guvernului.
„Avem deja peste 1.500 de semnături de la nădlăcani care nu doresc desființarea Finanțelor din orașul nostru. Vom continua strângerea de semnături pe care le vom trimite, ulterior, guvernanților”, a declarat Vasile Ciceac.
Unii șoferi s-au arătat revoltați de faptul că traficul a fost blocat, spunând că sunt de 15 ore pe drum și nu au timp să aștepte, deoarece au persoane bolnave în mașină.
Claudia Untaru Crețu 

Recomandările redacției