Egiptenii au ieşit în masă pe străzile din Cairo şi din provincie duminică, odată cu prima aniversare a venirii la putere a preşedintelui Mohamed Morsi, pentru a-l acuza pe acesta că guvernează numai în favoarea islamiştilor şi a-i cere să îşi dea demisia, informează AFP.

Sute de mii de persoane manifestau la începutul serii în capitală, au precizat pentru agenţia franceză de presă surse din cadrul poliţiei, scandând ‘Cară-te!’ sau ‘Poporul vrea ca regimul să cadă!’. Acţiuni de protest avea loc de asemenea în numeroase oraşe de provincie în ceea ce pare a fi cea mai importantă mobilizare de la căderea lui Hosni Mubarak la începutul lui 2011.

Opoziţia a făcut apel la manifestanţi să rămână în stradă până la plecarea preşedintelui Morsi. În Piaţa Tahrir din centrul Cairo, o locaţie emblematică pentru revolta împotriva lui Mubarak şi ulterior pentru multe alte adunări politice, mulţimea a venit în valuri, având în mâini cartonaşe roşii ce îi erau adresate şefului statului, provenit din rândurile Fraţilor Musulmani.

‘Este o a doua revoluţie, iar Tahrir este simbolul’, a declarat Ibrahim Hammuda, un tâmplar venit din Damietta /nord/. Manifestanţii au început de asemenea să se adune spre finalul zilei în jurul palatului prezidenţial, din cartierul Heliopolis, dar şi în alte locuri din capitală, survolată de elicoptere ale armatei.

Acţiuni de contestare îndreptate împotriva lui Morsi au loc şi la Alexandria /nord/, al doilea oraş ca mărime al ţării, la Menuf şi Mahallah, în Delta Nilului, precum şi la Port-Said şi Suez, pe canalul cu acelaşi nume, şi chiar în oraşul natal al lui Morsi, Zagazig, la nord-est de Cairo.

Preşedinţia a reacţionat afirmând că ‘dialogul este singura manieră pentru a ajunge la o înţelegere’ şi că este ‘deschisă pentru a lansa un veritabil şi serios dialog naţional’. Opoziţia a mai refuzat în ultimele zile oferte identice, apreciind că ele sunt făcute de faţadă.

 

(AS – editor: Bogdan Mureşan)

 

Recomandările redacției