Tensiuni în Europa de Vest! Ca urmare a noului val de îmbolnăviri din cauza virusului SARS-CoV-2, multe state au impus măsuri severe, situaţie ce a dus la proteste ample.
Olandezii şi austriecii, în special, au ieşit pe străzi pentru a-şi arăta revolta faţă de ceea ce au numit o „corona dictatură“.
Austria: fumigene şi zece arestări
De luni, întreaga populaţie a Austriei a intrat în carantină pentru 20 de zile, decizie luată ca urmare a creşterii accelerate a numărului de îmbolnăviri (sâmbătă au fost înregistrate 15.927 de noi infectări şi 42 de decese, la o populaţie de aproximativ 8,5 milioane de locuitori). În jur de 67% din po­pulaţie este imunizată complet.
40.000 de oameni au ieşit pe străzi sâm­bătă, la Viena. Protestatarii au agitat bannere pe care scria „Libertate”, au scandat „Rezistenţă”, au huiduit poliţia şi au aruncat cu fumigene. În timpul mişcărilor de stradă au fost operate zece arestări. De la 1 februa­rie 2022, Austria intenţionează să impună vaccinarea obligatorie.
Olanda: poliţişti atacaţi cu pietre
Cele mai violente proteste au fost în Olanda, unde sâmbătă au fost înregistrate 21.794 de noi cazuri COVID-19 şi 55 de morţi (la o populaţie de aproximativ 17,5 milioane de locuitori). La Rotterdam, unul dintre cele mai mari oraşe din Ţările de Jos, trei persoane au fost internate în spital şi peste 50 au fost arestate, vineri seară, în timpul ciocnirilor violente cu poliţia, atacată cu pietre şi cu fumigene. Olanda are o rată de vaccinare de peste 88%.
Italia şi Franţa, un butoi cu pulbere
În weekend, mii de oameni au mărşăluit la Zagreb, capitala Croaţiei, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de impunerea vaccinării pentru lucrătorii din sectorul public. Şi în Italia, mii de oameni s-au adunat la Roma, ca să protesteze faţă de certificatele verzi. Autorităţile din Franţa s-au confruntat cu manifestări violente, tot ca urmare a restricţiilor impuse. De asemenea, în weekend au fost consemnate proteste în Belgia şi în Danemarca.

Recomandările redacției