Protocol de cercetare sistematică a sitului arheologic ,,Cetățuie” de la Săvârșin

0
244

  Complexul Muzeal Arad, reprezentat de dr. Sorin Bulboacă și Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, reprezentat de dr. Valeriu Sârbu, au încheiat un protocol de cercetare sistematică și valorificare a patrimoniului arheologic descoperit la situl ”Cetățuie” din comuna Săvârșin.

Această colaborare se va extinde pe o perioadă de trei ani și va continua cercetarea sistematică a sitului arheologic de la Săvârșin în anul 2022, întocmirea unei baze de date cu întreg patrimoniul descoperit și publicarea unei monografii arheologice, coordonată de dr. Valeriu Sârbu și dr. Peter Hügel.

Arheologii arădeni Peter Hügel,  Victor Sava și Cristian Cireap, fac parte din echipa implicată în proiectul de cercetare arheologică de la Săvârșin.

,,Situl arheologic Săvârșin-Cetățuie include mai multe zone de interes arheologic pe promontoriul cu mai multe terase antropogene, situat în dreapta Mureşului şi la întretăierea a două văi ce vin dinspre Munţii Zărandului. Importanţa deosebită a sitului din epoca dacică, rezultă atât din varietatea vestigiilor (aşezare, necropolă, eventual atelier metalurgic), cât şi din perioada îndelungată de locuire (sec. IV a. Chr.- I p.Chr.)”, ne precizează  Adelina Stoenescu, muzeograf Serviciul proiecte,educație muzeală și marketing cultural din cadrul Complexului Muzeal Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.