Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române au semnat un protocol de colaborare în scopul de a mări sfera de cooperare interinstituţională pentru reintegrarea socială a persoanelor private de libertate.

Protocolul a fost semnat marţi de vicarul patriarhal, Varlaam Ploieşteanul, şi de directorul general adjunct al ANP, comisar-şef de penitenciare Cătălin Claudiu Bejan.

Potrivit unui comunicat al ANP remis miercuri AGERPRES, protocolul confirmă importanţa asistenţei religioase desfăşurată de reprezentanţii BOR în sistemul penitenciar, alături de educaţie, instruirea şcolară şi formarea profesională, una dintre coordonatele de recuperare psihosocială.

În acest sens, cele două instituţii îşi vor acorda reciproc asistenţă şi vor asigura o cooperare eficientă în activităţile desfăşurate atât de preoţii angajaţi sau misionari, cât şi de asociaţiile, fundaţiile ortodoxe ori de membrii comunităţilor parohiale din fiecare episcopie.

Acordarea asistenţei religioase ortodoxe în penitenciare constituie o îndatorire pastoral-misionară a BOR, întemeiată pe învăţătura, tradiţia, canoanele şi legiuirile ei bisericeşti şi reprezintă un reper al orientării prosociale pentru valorile şi comportamentul deţinuţilor, se arată în comunicat.

Documentul a fost semnat în prezenţa directorului Direcţiei Reintegrare Socială din cadrul ANP, subcomisar de penitenciare Ioana Mihaela Morar.

 

Recomandările redacției